Стотици жители на община Неделино са заминали на гурбет в

...
Стотици жители на община Неделино са заминали на гурбет в
Коментари Харесай

Неделино опустя! 500 души заминаха на гурбет само за месец

Стотици поданици на община Неделино са отпътували на гурбет в чужбина единствено в границите на един месец. Хората всеобщо търсят избавление от безпаричието и огромната безработица в Родопите в странство, написа rodopi24. Най-често те избират страните Испания, Франция и Англия, като най-вече работят като берачи на ягоди, грозде и така нататък Според данни на компании, занимаващи се с резервации на самолетни билети, броя на отпътувалите е сериозна – към 500 души.

„ Действително всяка пролет хора от цялата община отпътуват на гурбет в чужбина и през цялото лято работят отвън страната. Нямам точна информация за броя на хората, които са тръгнали на работа в чужбина, само че сигурно са няколкостотин души ", разяснява кметът на Община Неделино Боян Кехайов. Заради огромната безработица, много от младежите работят и навътре в страната, като те се изнасят със своите фамилии от родния си край. Ръководството на община Неделино пък търси съществени вложители, които да открият работни места в района. Вече има и спогодба и с предприятия в Кърджали, които са подготвени да подсигурят транспорт на хората от Неделинско, с цел да стартират работа при тях.

Миграцията с гурбетчиите от Родопите е добре прочут развой. Подобна е обстановката и в община Доспат, където през летните сезони в селата рядко може да се срещне младеж.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР