Стотици жители на Карлово и гости на града почетоха с

...
Стотици жители на Карлово и гости на града почетоха с
Коментари Харесай

Карловци почетоха Апостола

Стотици поданици на Карлово и посетители на града уважиха с едноминутно безмълвие паметта на Васил Левски на възпоменателна гала довечера, съобщи БНР.
На утрешния се ден се навършват 146 години от гибелта на Апостола.

" Левски направи най-важното. Той сподели на българите да повярват в своята мощ , да бъдат народ, да въстанат против тиранията, да се изправят против цяла империя. " - акцентира в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова.

" Пророческите слова на Апостола през днешния ден изискват отговор - непосредствен и заслужен. Отговор с каузи, а не празни думи. За да бъде нашият век, век на независимост и равнопоставеност на всички. Трябват хора - мощни, умни и почтени, които да водят народа. Безсребърници! " - прикани вицепрезидентът, под чийто патронаж минава отбелязването на годишнината.

" Мирно и заедно ли живеем през днешния ден, когато отчуждението посред ни взе връх, разделянето и омразата тровят обществото ни ", запита риторично в словото си Илияна Йотова.

Тя акцентира, че през днешния ден идеите и концепциите са поради личното благоденствие, а да бъдеш " кой знае какъв " е единствената цел, непознаваща спънки.

" Равноправни ли сме, когато бедността и мизерията убиват фантазиите? Когато мнозина знаят " националното зло ", само че избират да мълчат в примирие. " - уточни Илияна Йотова.

" Не е значимо какъв брой са дните в живота на всички нас, значимо е какъв брой живот има в дните ни . И тази максима, тази мисъл като че ли е родена за Дякона на свободата, за Васил Левски. Защото неговите завещания и през днешния ден са повече от правилни и настоящи. Защото 146 години след гибелта му словото му е по-живо от всеки път и тъй като малко на брой са тези като Левски, които могат да гледат в бъдещето през погледа на идващите генерации, за които той искаше родно място, в което всички българи да са равноправни. " - подсети Йотова.

В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Прозвуча химнът на Българи я, а небето над Карлово беше огряно от възпоменателни илюминации.

146-ата годишнина от гибелта на Васил Левски беше маркирана с възпоменателни церемонии и поклонения на доста места в страната. В Петрич ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева взе присъединяване в полагането на венци и цветя, а в Брезник публично беше открит монумент на Левски. Възстановка на съвещание на Революционния комитет на Васил Левски направиха деца в Чепеларе в навечерието на 146-ата годишнина от неговото величие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР