Стотици жители на Белащица излизат на протест срещу плановете за

...
Стотици жители на Белащица излизат на протест срещу плановете за
Коментари Харесай

Белащица блокира път заради кариера

Стотици поданици на Белащица излизат на митинг против проектите за уголемение на една от двете кариери за трошляк над селото. Първоначално той бе очакван за през днешния ден, само че по-късно бе изместен на 19 май от 10 часа. Недоволните ще блокират пътя пред разклона под кариерата. Хората от селото са срещу увеличение площта на една от работещите кариери с нови 50 декара.  

Става въпрос за " Холсим кариерни материали Пловдив " АД, която добива мрамор за трошен камък над селото. От компанията обясниха преди време, че капиталовото им желание не е за нова кариера, а за рекултивация. Предвижда се да бъдат завършени терасите, с цел да стартира засипването им с хумус и по-късно да се пристъпи към залесяване. 

Белащица се уголемява нагоре по ската, и то тъкмо към двете кариери. Хората не желаят прахоляк и звук до парцелите си, съобщи Красимир Томов от инициативния комитет.  Вече е събрана подписка срещу разширението на терена на кариерата. Взето е и решение да бъде направено замерване на чистотата на въздуха в горната част на селото.

Духовете в Белащица се разбуниха при започване на този месец. На 3 май бе основан инициативният комитет срещу разширението на кариерата.

Междувременно от " Холсим кариерни материали Пловдив " предложиха да бъде образуван Обществен съвещателен съвет като орган за усилване на съдействието с локалната общественост. Целта е да се усъвършенства равнището на социална осведоменост. В него би трябвало да вземат участие представители на селото, кметът на Белащица и представител от община " Родопи ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР