Стотици жители и гости на Благоевград преминаха през първото издание

...
Стотици жители и гости на Благоевград преминаха през първото издание
Коментари Харесай

Първи фестивал на лютеницата в село Логодаж - аромат, вкус, традиции

Стотици поданици и посетители на Благоевград минаха през първото издание на Фестивал на лютеницата в село Логодаж. Логодажките баби се бяха постарали и се показаха почтено с приготвянето на над 50 кг лютеница, като безусловно всички артикули - лук, моркови, домати, чушки бяха домашни, създадени от самите тях. Бе направена и пърженица, със зелени чушки и домашни яйца като по остаряла традиция това е наложителният обяд в дните, в които се прави лютеницата.

В двора на учебното заведение в село Логодаж участва и кметът на Благоевград Илко Стоянов, секретарят на Общината Дейвид Арабаджиев, Силвия Домозетска, шеф " Култура, спорт и туризъм ", Любомир Треновски, шеф " Планиране на капиталовата активност, строителство и екология ".

По време на събитието бе разгласен и търг за буркани с лютеница като предлаганите типове бяха мъжка пикантна лютеница, обичайната логодажка и детска лютеничка. Най-скъпо платената лютеница бе на стойност от 100 лв.. Събраните средства от търга са планувани за самодейците от читалище " Иван Чаушки " с. Логодаж.

Бе изпечен и самун в подница, по остаряла българска рецепта, а мекият и топъл самун накара гостите да полюбопитстват за рецептата.

С музикално-танцова стратегия гостите се забавляваха и извиха дълги хора в двора на учебното заведение, а присъединяване взеха фолклорна група " Струмски славей ", самодейци от читалище " Владимир Бешев " село Селище, Логодажките баби.

По време на фестивала бе показан и процеса по подготвяне на лютеницата. Идеята на фестивала е да се обърне внимание към българските кулинарни обичаи, домашната храна и силата, която се влага в приготвянето ѝ. Този фестивал е още една стъпка към фокусирането върху селата в общината. В началото на месеца Община Благоевград провежда събитие в село Дренково, предстоят събития в Дъбрава и Зелен дол.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР