Стотици известни личности присъстваха на заупокойната служба за бившия германски

...
Стотици известни личности присъстваха на заупокойната служба за бившия германски
Коментари Харесай

Сбогуването с Хелмут Кол: Европа отдаде последна почит на г-н Европа

Стотици известни персони участваха на заупокойната работа за някогашния немски канцлер Хелмут Кол в катедралата в Шпайер, в родната му провинция Райнланд-Пфалц в Югозападна Германия.

По-рано денем настоящи и някогашни международни водачи от целия свят му отдадоха последна респект на гала в Европейския парламент в Страсбург.

„ Битието на милиони хора, живеещи зад Стената до 1990 година, щеше да е различено без Хелмут Кол – в това число и моето собствено”, съобщи актуалният немски канцлер Ангела Меркел.

„ За моето потомство Хелмут Кол е неделима част от европейската история”, уточни френският президент Еманюел Макрон.

„ Обичах този човек, тъй като искаше да сътвори свят, в който никой да не господства. Свят, в който съдействието е по-добро от конфликта”, сподели някогашния американски държавен глава Бил Клинтън.

Кол, който умря на 16 юни на 87-годишна възраст, е първата персона, почетена на публична паметна гала на европейско равнище.

Освен най-дълго управлявалият канцлер в актуалната история на Германия – от 1982 до 1998 година, Кол е считан за архитекта на обединяването на страната. Има и голям принос за основаването на Европейския съюз и въвеждането на единната европейска валута.

--> Сбогуването с с Хелмут Кол обаче беше помрачено от фамилни кавги, отбелязва Агенция Франс Прес.

Според немската държавна телевизия двамата му синове не са отишли на литургията в катедралата.

От години те са в спор с втората брачна половинка на татко си и обществено я упрекнаха, че отхвърли национално заравяне в Германия и полагането му в гробището в Шпайер, а не в фамилната гробница в Лудвигсхафен, където почива първата жена на Хелмут Кол и майка на децата му.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР