Стотици индийски сикхи започнаха да прекосяват границата с Пакистан през

Стотици индийски сикхи започнаха да прекосяват границата с Пакистан през ...

Започна историческо поклонение на индийски сикхи в Пакистан.

Стотици индийски сикхи започнаха да прекосяват границата с Пакистан през т.нар. Картарпурски коридор, създаден за свързване на сикхските светини в Индия и Пакистан, за да посетят едно от най-светите места на религията им в Пакистан, предадоха Франс прес и ТАСС.
БГНЕС
Отварянето на коридора ще позволи на хиляди сикхи да участват без пакистанска виза в честванията на 550-ата годишнина от раждането на основателя на религията им Гуру Нанак (1469-1539 г.). Гробницата му се намира в пакистанското градче Картарпур на 4 км от границата.
БГНЕС
Коридорът беше открит днес от индийския премиер Нарендра Моди, който благодари на пакистанския премиер Имран Хан за сътрудничеството му.-->

"Благодаря на Имран Хан за проявеното разбиране към чувствата на индийците и за сътрудничеството му. Отварянето на Картарпурския коридор преди 550-ата годишнина на Гуру Нанак ни изпълни с радост", каза Моди и приветства отправилите се по коридора първи 500 сикхски поклонници.
БГНЕС
Сред първите преминали по коридора беше бившият индийски премиер Манмохан Сингх. "Това е важен момент. Надявам се отношенията между Пакистан и Индия да се подобрят след отварянето на Картарпурския коридор", каза той.
БГНЕС
Смята се, че в света има около 30 милиона сикхи. От тях няколко милиона живеят в Индия, а около 20 000 - в Пакистан.

Досега Картарпур беше труднодостъпен за индийските сикхи, които като повечето им сънародници са подложени на визови ограничения заради геополитическите напрежения между Индия и Пакистан.

Източник: dariknews.bg