Стотици хора в неизвестност и поне 28 загинали . Това

...
Стотици хора в неизвестност и поне 28 загинали . Това
Коментари Харесай

Стотици са в неизвестност след авария на язовир в Лаос

Стотици хора в неопределеност и най-малко 28 починали. Това е към този момент равносметката от рухването на язовирна стена на електроцентрала в развой на градеж в югоизточната част на Лаос.

 © Българска телеграфна агенция
При злополуката в провинция Атапу са се излели пет милиарда кубически метра вода, пометени са 6 обитаеми места. Без дом са повече от 6600 души.

Строителството на авариралия язовир и Водноелектрическа централа Ксе Пиан-Ксе е почнало през 2013 година Проектът на стойност един милиард $ е трябвало да проработи следващата година. Стената е с дължина 770 метра, висока е 16.

Основният акционер е тайландска компания, която изясни нещастието с проливните дъждове и огромните размери вода, влезнали в язовира. Тя увери, че изтегля хората.

Помощ даде обещание и южнокорейска компания, която взе участие в градежа. Според нея в региона са паднали превалявания три пъти над нормата и един от петте помощни язовира е препълнен.

Премиерът Тонглун Сисулит и други публични представители са на място и следят персонално избавителните работи. Местните управляващи желаеха облекла, храна, чиста вода и медикаменти. От години Лаос следва огромна стратегия за строителство на ВЕЦ-ове с упоритостта да се трансформира в " батерията на Азия ".

Страната управлява река Меконг и нейните притоци и към този момент разполага с 46 настоящи централи. Строят се още 54. ВЕЦ-овете дават 30 % от целия експорт на страната.

От години еколози бият паника за отрицателните последствия от уреди за флората и фауната на река Меконг и локалната стопанска система, която зависи от водната артерия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР