Стотици хора се събраха в Морската градина във Варна, за

...
Стотици хора се събраха в Морската градина във Варна, за
Коментари Харесай

С рибарско корабче и атракции WWF отбеляза Есетровата луна“ във Варна

 Стотици хора се събраха в Морската градина във Варна, с цел да честват дружно с природозащитниците от WWF България. 

 

Освен с блестящо оранжевия си цвят и със своето сантиментално зарево, августувското пълнолуние се свързва и с още един любопитен подробност. Става въпрос за остаряло индианско поверие, което гласи, че по това време от годината цели пасажи от есетрови риби сами влизали в мрежите на риболовците. По тази причина те нарекли пълнолунието " Есетрова луна “. По традиция WWF България отбелязва с празненства и атракции в нощта, отдадена на есетрите. Оцелели от времето на динозаврите, през днешния ден тези величествени създания са измежду най-застрашените риби на планетата. Интересен факт е, че в долното течение на река Дунав и в северозападната част на Черно море са се запазили последните жизнеспособни размножаващи се популации на четири типа естери в Европейския съюз.

 

За да означи " Есетровата луна “ и да опише повече за тези изумителни риби, екип на WWF гостува във Варна. Природозащитниците показаха същинско рибарско корабче, плавало в миналото по Дунав, а през днешния ден оборудвано с просветителни игри и екрани с видеа, даващи препоръки за стабилно ползване на риба и морски блага. Корабчето е част от самодейността на природозащитната организация за запазване на живота в океана и поминъка на хората, разчитащи на риболова.

 

Стотици хора – деца и родители се включиха в празненствата по случай " Есетровата луна “. Вечерта мина със солидна порция атракции и занимателни игри, в това число и за най-малките. " Гвоздеят на програмата “ беше надуваем макет на петметрова есетра, която бързо се трансформира в любим на посетителите на Морската градина. Всички искащи получиха на място и първия по рода си справочник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0, публикуван от WWF.

 

Какво заплашва океана и риболовците?

 

За да задоволим глада си от морска храна, през днешния ден вадим от океаните повече риба, в сравнение с те могат стабилно да обезпечат. Към момента 33 % от рибните ресурси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като главен източник на протеини. Свръхуловът в океаните излага на риск световната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и дами, чиито храна и приходи директно зависят от рибата. Стигнали сме до миг, в който морските екосистеми и доста локални общности, се намират пред сериозна заплаха.

 

" Във времена на климатични промени, увеличаващо се международно население, както и при повишаване търсенето на риба и морски блага, прекосяването към стабилно произвеждане и консумация е наложително. Само по този метод рибата ще остане скъп източник на храна и приходи и за в бъдеще “, приканва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

 

Какво можем да създадем като консуматори?

 

Рибата и морските блага са най-търгуваната стока в световен мащаб. За последните 40 години международните ресурси са намалели съвсем на половина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави ролята на европейските консуматори извънредно значима. Не е нужно да изключваме рибата и морските блага от седмичното си меню. Важно е обаче да избираме сертифицирани артикули, уловени или отгледани съгласно екологичните стандарти, гарантиращи опазването на рибните запаси и хората, зависещи от тях.

Природозащитният екип остава във Варна и през почивните дни. Ако желаете да научите повече по тематиката, потърсете корабчето на WWF на Аспаруховия плаж в събота и неделя сред 10:00 и 17:00 часа.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР