Стотици хора се събраха на протест в центъра на Габрово.

...
Стотици хора се събраха на протест в центъра на Габрово.
Коментари Харесай

Стотици протестират в центъра на Габрово

Стотици хора се събраха на митинг в центъра на Габрово. Полицейското наличие в градът е засилено. Има екипи на жандармерията, съобщи Нова телевизия.

Хората се събраха пред постройката на общината на централния площад. Това е четвъртата поредна вечер на неодобрение на жителите на града.

Множеството изиска от институциите сигурност, както и равни права и отговорности за всички български жители. Жителите упорстват и за оставката на кмета на Габрово Таня Христова, тъй като, по думите им, тя била отговорна за създалото се напрежение.

Днешният митинг беше разгласен като най-многолюден. Очакваше се демонстрацията да бъде подкрепена и от поданици от други градове, само че към този момент Министерство на вътрешните работи няма данни за такива. Имаше данни и, че в митинга ще се включат и почитатели от агитки на футболни тимове. Появиха се опасения от провокации и ескалация на напрежението.

Униформените ревизират хората за оръжия, откакто на вчерашния митинг в някои от протестиращите бяха открити железни боксове, бухалки и железни пръти.

Напрежението в Габрово ескалира, откакто на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин поради забележка. Полицията задържа виновните, само че малко по-късно те бяха освободени. Това провокира съществено напрежение в града - стотици поданици излязоха на митинг на 10 април и даже се пробваха да нахлуят в постройката на локалното разследване. Малко по-късно стана ясно, че тримата роми остават в ареста за непрекъснато. За да се подсигурява сигурността им, те бяха преместени в Областната дирекция във Велико Търново. Спрямо тях са повдигнати обвинявания за побой и нанасяне на лека телесна щета.

Въпреки това митингите в града не стопират. Стигна се до конфликти и ранени жители. Заради това ремиерът Бойко Борисов изиска оставката на шефа на полицията в града.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР