Стотици хора с увреждания се събраха пред Министерския съвет на

...
Стотици хора с увреждания се събраха пред Министерския съвет на
Коментари Харесай

Стотици хора с увреждания на протест срещу реформата в ТЕЛК

Стотици хора с увреждания се събраха пред Министерския съвет на митинг против препоръчаната промяна в системата на ТЕЛК.

Протестиращите се притесняват, че хиляди хора с увреждания ще останат без инвалидна пенсия поради готвени промени в здравната експертиза. Според тях към този момент ще се взема решение какъв брой дееспособен е всеки болен, а не какъв брой инвалид е. Реформата в ТЕЛК планува още инвалидната пенсия да зависи единствено от главното заболяване, само че не и от съпътстващите.



" Хората с увреждания желаеме качествено опазване на здравето и здравна рехабилитация, налична архитектурна среда и превоз, както и съответно обучение и европейска политика за трудова претовареност ", съобщи пред протестиращите ръководителят на Съюза на инвалидите в България - Красимир Коцев.

В митинга се включи и Рудолфо Катани от Европейския конгрес на хората с увреждания. Според него страната не съблюдава правилата на Конвенция за правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации, която беше утвърдена през 2012 година

" 80 млн. души с увреждания сега са с вас и ви поддържат. Ние всички се борим за правдивост и пълноправие. Хуманността и солидарността са значими за този митинг. В момента се борим с нещо, което се прави против хората с увреждания. Правителството би трябвало да се откаже от тази промяна и да стартират договаряния с организациите на хората с увреждания ", безапелационен беше Катани.



Президентът на КТ " Подкрепа " застана зад митинга и дефинира промяната в ТЕЛК, като насмешка:

" Хората тук не са тези с черните джипове със стикер за неработоспособност, които паркират на местата за инвалиди. "

Веска Събева, ръководителят на Асоциацията на родителите с епилепсия, беше безапелационна, че поддръжката за фамилиите с деца с увреждния е нулева.

" Като си отпътува от този свят, моята щерка по какъв начин ще си заплаща тока, хляба и сметките си със 144 лева пенсия ", попита Мария Недялкова от Асоциацията за лица с интелектуални усложнения.



Под опасността от многохиляден митинг на хората с увреждания, през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов разпореди отдръпване на оферти от Министерството на здравеопазването план за изменение на наредбата за здравна експертица. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР