Стотици хиляди се събраха в центъра на Атина, където днес

...
Стотици хиляди се събраха в центъра на Атина, където днес
Коментари Харесай

Стотици хиляди на протест в Атина, стигна се до ексцесии

Стотици хиляди се събраха в центъра на Атина, където през днешния ден се организира всеобщ протест против възможни взаимни отстъпки от страна на Гърция в разногласието за формалното име на северната съседка Македония, съобщи Ройтерс.

Протестът бе под надпис - "Македония е Гърция ".

И до момента в който уредниците на митинга и полицията спорят за броя на протестиращите, който съгласно тях варира от 1,5 млн. до 140 хиляди, гръцкият народ изпрати ясни послания към политическия хайлайф, че желае да бъде чуто мнението му по въпроса с името на Македония.

Това е вторият сходен протест, който се организира в Гърция от началото на годината. Първият беше в Солун, където се събраха малко над 50 хиляди души.

В столицата дойдоха стотици рейсове, натоварени с стачкуващи от цялата страна. Мнозина дойдоха с фериботи от островите. Според в. "Катимерини " за транспорт на участниците в митинга са ангажирани 1500 рейса.

По време на митинга се стигна до конфликти сред протестиращи и полицията.

Органите на реда използваха сълзотворен газ, с цел да отхвърлен стачкуващите, оповестява Агенция "Фокус " по данни на Greek Reporter. Местни медии разпространиха информация, според която това са били членове на крайнодясната "Златна зора ".

Moments ago... #antifa around the material that nazis left proudly behind.. #antireport #Athens #Greece

antifa means attack... pic.twitter.com/esfFWNNczL
— Souidos (@Souidos) 4 февруари 2018 година
Подкрепа за митинга в Атина изрази и някогашният гръцки министър председател Андонис Самарас, който съобщи, че

това ще бъде "велик ден за страната ".

1.5 million Greeks rally in #Athens - #Macedonian is and always will be #Greek! pic.twitter.com/meRB1MVPmV
— Alt-Greek News (@AltGreekNews) 4 февруари 2018 година
Един от основните оратори бе композиторът Микис Теодоракис.

Ден преди митинга домът му бе атакуван от вандали. Полицията заяви, че нападателите са полели с алена багра входа на постройката, а по стените са изписали със спрей заплашителни надписи.

На площад Синтагма през днешния ден Теодоракис изиска референдум за името на Македония.

"Македония беше, е и ще бъде гръцка ", сподели 92-годишният композитор пред голяма навалица протестиращи в Атина.

#Syntagma #Athens full of people protesting against the use of the term #Macedonia in the name of #FYROM #now pic.twitter.com/eQYx85u7z7
— fdoulgeri (@fdoulgeri) 4 февруари 2018 година
"Ако държавното управление счита да подпише от името на нашата страна, няма подозрение, че първо би трябвало да попита гръцкия народ ", сподели той, наричайки прилежащата северна страна "незаконна ".
 Композиторът Микис Теодоракис на митинга в Атина. Композиторът Микис Теодоракис на митинга в Атина.
Атина се опълчва на името на Македония, като твърди, че то подсказва, че Скопие има искания към територията и наследството на историческия северен район на Гърция със същото име.

Македония ще преименува летището в Скопие поради Гърция

Ципрас: Македонска нация в никакъв случай не е съществувала

More than 1 million Greeks in #Athens rally #Syntagma Square
against the #Syriza government over the Skopje #Macedonia issue #Συλλαλητήριο #Σκοπιανό #syriza #Greece #Μη_συναθροιζεστε #NATO #EU #MacedoniaisGreek pic.twitter.com/GBD0ol6p4R
— ☠ GcRap ☠ (@The_Georgios) 4 февруари 2018 година
Водещите гръцки политици не поддържаха демонстрацията.

Самият министър председател Алексис Ципрас съобщи, че Република Македония е приета под това име от доста страни по света и в името на страната терминът Македония ще попада по един или различен метод. Нещо повече Ципрас означи, че нерешаването на противоречивия въпрос единствено ще подкопае в допълнение позициите на Гърция. Неговата теза беше подкрепена и от кмета на Солун Янис Бутарис, който съобщи, че "схващането, че Македония е единствено гръцка е доста неприятно ".

Гръцкото външно министерство счита към средата на февруари да показа проектоспоразумение за решение на траялия десетилетия спор за името на Македония.

Лавров: Разговорите за името на Македония са поради Съединени американски щати

Предлагат ново име за Македония
 Гръцките духовници припознаха митинга и част от тях взеха присъединяване в него. Гръцките духовници припознаха митинга и част от тях взеха присъединяване в него.
Спорът за името стартира още когато Македония разгласи самостоятелност от някогашна Югославия през 1991 година Атина счита, че името Македония основава предпоставки за териториални искания по отношение на северната ѝ провинция със същото име. Македония отхвърля това.

Нерешеният спор за името пречи на Македония да се причисли към НАТО

поради ветото на Гърция, която към този момент е членка на алианса. Левите държавни управления в двете страни оповестиха, че ще се опитат да решат разногласието до края на тази година.

Според оповестена наскоро анкета близо 60% от гърците са срещу включването на думата "Македония " в името на някогашната югославска република.

Протести в гръцката столица имаше и нощес. Демонстрантите възпламениха знамето на Македония.

Riot police breaking up anti fascist protest in Monastiraki square #Greece to support anti #Macedonia protests in #Athens. pic.twitter.com/2JNpWLRTW1
— Vladimir Makedonski
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР