Стотици хиляди протестиращи се събраха в Барселона за обща стачка,

...
Стотици хиляди протестиращи се събраха в Барселона за обща стачка,
Коментари Харесай

Обща стачка парализира Барселона

Стотици хиляди протестиращи се събраха в Барселона за обща стачка, парализирайки града, написа The Wall Street Journal, представен от Агенция " Фокус ".

Протестите доведоха до наложително затваряне на фамозната базилика Саграда Фамилия на фона на възобновените апели за обособяване на Каталуния от Испания.

Последната вълна на безредици, провокирана от тежките присъди на сепаратистки водачи по-рано тази седмица, направи дългогодишния въпрос за независимостта на Каталуния още веднъж централен за политическия спор в Испания, на фона на идните следващи изключителни парламентарни избори на 10 ноември.

Масови демонстрации, започващи от разнообразни елементи на Каталуния, се събраха в районната столица Барселона, блокирайки огромни булеварди на фона на огромно полицейско наличие. Досега са анулирани 57 полета на барселонското летище “Ел Прат ”

 Преглед на изображението в Twitter  Преглед на изображението в Twitter  Преглед на изображението в Twitter

 Вграден видеоклип

Пред най-известния знак на града, Саграда Фамилия, стотици протестиращи, носещи каталунски флагове се събраха, с цел да призоват за освобождение на наказаните политически водачи, скандирайки " Нашата присъда е самостоятелност! ". В отговор на митинга управата на базиликата съобщи, че ще затвори за деня.

В петък бе маркиран петият и максимален ден на митинг, откакто Върховният съд на Испания в понеделник осъди девет каталунски сепаратистки политици на сред 9 и 13 години затвор поради тяхната роля в оповестения за противозаконен референдум за самостоятелност през 2017 година

Засега днешните митинги са мирни, само че предходните дни бяха белязани от актове на принуждение и вандализъм. В Барселона протестиращите и полицията се сблъскаха трета поредна вечер в четвъртък. Властите настояват, че най-малко 350 души са ранени и над 80 са арестувани от понеделник насам.

Каталуния, район от 7,5 милиона души, е най-богатият в Испания и от дълго време е обзет от сепаратистки настроения. Той има собствен личен език и забележителна степен на автономия във връзка с опазването на здравето и образованието и също по този начин управлява личните си полицейски сили.

Обновените апели за самостоятелност подлагат на тестване метода към рецесията на настоящия министър председател Педро Санчес, който поддържа разговора със сепаратистите от региона.

Регионалният водач на Каталуния Ким Тора прикани за втори референдум за независимостта на Каталуния. В изявление за The Wall Street Journal в петък той съобщи, че чака повече отстъпки от Мадрид.

„ Смятам, че Испания би трябвало да чуе този митинг за правдивост и независимост и би трябвало да направи политическо предложение “, сподели той. „ Абсолютно належащо е новото испанско държавно управление, което пристигна на власт след изборите, да осъзнае, че без да чуе гласа на Каталуния, Испания не може да бъде ръководена. “

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон прекара един ден в белгийски арест, откакто се съобщи в четвъртък поради европейска заповед за ареста му, издадена от испанските управляващи. Той бе освободен в петък, в очакване на решение на белгийските управляващи на 29 октомври дали да бъде екстрадиран. Миналата година белгийски съд отхвърли сходно искане за екстрадиция от испанските управляващи. Пучдемон избяга в Белгия след непризнатия референдум през 2017 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР