Стотици хиляди преподаватели и студенти излязоха по улиците на големите

...
Стотици хиляди преподаватели и студенти излязоха по улиците на големите
Коментари Харесай

Масови протести в Бразилия срещу съкращаването на субсидиите за федералните университети

Стотици хиляди преподаватели и студенти излязоха по улиците на огромните градове в Бразилия, с цел да стачкуват против съкращаването на дотациите за федералните университети, оповестиха Франс прес и Ройтерс. Това беше първата национална всеобща проява против крайнодесния президент Жаир Болсонаро от идването му на власт през януари.

Протестните акции, състояли се в 188 градове по цялата страна, бяха белязани и от прекъсване на образователния развой в стотици частни и държавни университети.

Полицията заяви за 20 000 стачкуващи в град Белем и за 15 000 в столицата Бразилия. Според уредниците 150 000 души са протестирали в Сао Пауло, 70 000 в Салвадор, 20 000 в Куритиба и 15 000 в Бело Оризонти. В Рио де Жанейро десетки хиляди стачкуващи извършиха центъра на града, съобщи Българска телеграфна агенция.

Президентът Болсонаро, който е в Тексас, с цел да получи премията на Търговската камара САЩ-Бразилия, назова протестиращите студенти " потребни идиоти ", които " нямат нищо в главите си ". Думите му бяха посрещнати с яд в обществените мрежи, отбелязва Агенция Франс Прес.

 

Tens of thousands of people gathered in cities across Brazil Wednesday to protest against education budget cuts [Corrected video] pic.twitter.com/eDg7KyQ7cx

— TIME (@TIME) May 16, 2019
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР