Стотици хиляди опечалени хора излязоха по улиците в Иран, за

...
Стотици хиляди опечалени хора излязоха по улиците в Иран, за
Коментари Харесай

Мощно Смърт за Америка от депутатите в парламента на Иран

Стотици хиляди опечалени хора излязоха по улиците в Иран , с цел да отдадат респект на тленните остатъци на ген. Касем Солеймани, който беше погубен при ракетно нахлуване на Съединени американски щати с безпилотен аероплан в Багдад в петък.

В Ахваз опечалени се биха в гърдите и скандираха " гибел за Америка ".

Солеймани беше проектант на сферата на въздействие на Иран в Близкия изток и беше считан за втория по въздействие човек в страната.

Убийството му докара до забележителна ескалация на напрежението сред Иран и Съединени американски щати.

Хиляди опечалени, облечени в черно, се събраха по улиците в Ахваз в югозападната част на Иран, където тялото на Солеймани дойде преди зазоряване. Държавната телевизия сподели фрагменти на ковчега на Солеймани, обгърнат в иранско знаме, разтоварван от аероплан, до момента в който свири боен оркестър.

Държавната телевизия сподели тълпи, събрани на площада в града, развяващи флагове и държейки портрети на Солеймани, който в Иран е считан за воин поради ролята му на боец във войната сред Иран и Ирак през 1980-те години и близостта му с висшият лидер Али Хаменеи.

Подобни подиуми се повториха по-късно в град Машхад - последният стадий от тридневните церемонии в цялата страна.

В столицата Техеран ирански депутати скандираха " Смърт за Америка " в продължение на няколко минути по време на съвещание на Народното събрание. " Тръмп, това е гласът на иранската нация, слушай ", настоя ръководителя на Народното събрание Али Лариджани.

Тялото на Солеймани беше върнато назад в Иран от Ирак дружно с телата на петима други иранци, убити при удара с дрон, както и тялото на Абу Махди ал Мухандис, иракчанин, който командваше подкрепяната от Иран паравоенна формация " Катаиб Хизбула " и който също беше погубен.

" Катаиб Хизбола " насочи предизвестие през уикенда към иракските сили за сигурност да " стоят настрани от американските военни бази на разстояние не по-малко от 1 000 метра от неделя вечерта ".

Съединени американски щати разположиха още 3000 бойци в Близкия изток след убийството на Солеймани и посъветваха жителите си да изоставен Ирак неотложно.

Телата на Солеймани, Ал Мухандис и другите жертви ще бъдат откарани в Техеран по-късно през днешния ден за още траурни събития.

Утре се чака висшият лидер Али Хаменеи да се моли пред тленните остатъци на Солеймани в Техеранския университет, което ще бъде последвано от траурна върволица през града. След това останките на генерала ще бъдат отнесени в свещения град Кум за гала преди погребението му в родния му град Керман във вторник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР