Стотици хиляди хора в Истанбул отбелязаха първия ден на новата

...
Стотици хиляди хора в Истанбул отбелязаха първия ден на новата
Коментари Харесай

Стотици хиляди участваха в демонстрация в Истанбул в подкрепа на палестинците

Стотици хиляди хора в Истанбул означиха първия ден на новата 2024 година с величествен протест шествие в поддръжка на палестинците.

След утринния намаз (мюсюлманска молитва, изпълнявана пет пъти дневно) призори в джамиите " Ая София " ( " Света София " ), " Султанахмет ", " Сюлеймание ", " Йени джамии " ( " Новата джамия " ), джамията на площад " Таксим " и други доста хора с турски и палестински флагове и плакати с надписи на турски и арабски език в поддръжка на палестинците и заклеймяващи Израел се насочиха към моста " Галата " сред Босфора и Златния рог. 

 

По информация на уеб страницата " Хаберлер " в демонстрацията са се присъединили 250 хиляди души. Проявата се провежда по самодейност на 308 неправителствени организации, представляващи на първо място консервативните среди, отпред с фондацията ТЮГВА, обединени в платформата " Национална воля ". 

 

Около 200 риболовен лодки подкрепяха митинга откъм морето.

 

Сред участниците попадаха министри, политици, известни публични персони. Заради проявата мостът " Галата " и транспортните артерии в огромен регион на мегаполиса бяха затворени за придвижване. 

 

Под наслов " Милост за нашите мъченици, поддръжка за Палестина, проклинание за Израел ", митингът бе призован за да осъди дейностите на Израел в Газа и да показва солидарността на турския народ с палестинците, само че също по този начин и да жигосах тероризма на Кюрдската работническа партия (ПКК) след убийството на 12 турски бойци в Северен Ирак неотдавна.

 

Шествието стартира с четене на Корана и всеобща заупокойна молитва, по време на която бяха прочетени и имената на починалите турски бойци, изброени на конфигурираните на моста екрани. По време на проявата бяха издигнати големи турски и палестински знамена.

 

Бившият министър на защитата Хулуси Акар, в този момент народен представител от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), Селчук Байрактар, началник на турската отбранителна компания „ Байкар “ и шурей на турския президент Ердоган, Берат Албайрак, другият шурей на Ердоган и някогашен министър на финансите, както и синът на Едоган Билал Ердоган, президент на фондацията, уредник на шествието, произнесоха речи. В словата си те осъдиха остро Израел, обвинявайки го, че организира политика на държавен тероризъм против палестинците в линията Газа, и подчертаха, че турският народ ще продължи по всевъзможен начин да бъде взаимен с палестинската идея. В огромна част от речите са подчертава също и върху битката на турската войска против терористите от ПКК в границите на интервенцията " Лапа-ключ " в Северен Ирак.

 

С възгласи ”С теб сме, Палестина “, " Проклет да си, Израел ", “Ще изкореним терора на ПКК “ участниците подкрепяха ораторите.

Стотици хиляди служители на реда охраняваха проявата, която продължи докъм обяд.

 

Близки до държавното управление медии дефинираха шествието за " историческо ".

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР