Стотици хиляди хора от Южна Европа са напуснали родината си

...
Стотици хиляди хора от Южна Европа са напуснали родината си
Коментари Харесай

Екзодус от Югоизточна Европа – страните губят битката за изтичането на „мозъци“

Стотици хиляди хора от Южна Европа са напуснали родината си в посока към Западна Европа, написа “Дойче веле ”. Компаниите се въздържат от вложения, тъй като не доближава личен състав. Германия печели.

“Ние сме нация, която е на път да изчезне ”, оплаква се ръководителят на румънската компания “Каларфул ”, която се занимава с намирането на експерти, Мариан Хангану, за всеобщото изселване на младежи от страната. “Резултатът е, че доста мултинационални компании са решили да не влагат повече в Румъния, тъй като няма личен състав. ”

Подобна е обстановката и в прилежаща България. “Икономиката стартира да се отхвърля от контракти, тъй като няма фрагменти ”, сподели пред българската телевизия министърът на стопанската система Емил Караниколов. Много хора от Югоизточна Европа отпътуват за Германия, Италия или Испания. Заплатите в родината нарастват, само че в по-малка степен.

Компаниите, специалистите и политиците от Будапеща до Атина са загрижени. Точно привлекателните за пазара на труда млади, добре образовани хора напущат родните си страни. Квалифицирани фрагменти липсват на всички места.

Повече от два милиона румънци, съгласно държавните данни, живеят в чужбина, множеството в Испания и Италия. Изходът в прилежащите страни е сходен. Над 700 хиляди българи, съгласно публични данни, са намерили нов дом в някои от страните от Европейски Съюз. Според изследване на Националната банка в Загреб, общо 230 хиляди души в Европейски Съюз са мигрирали от Хърватия в интервала от 2013 до 2016 година. Това са 2 % от популацията годишно. От Гърция, от началото на финансовата рецесия, през 2010 година съгласно прогнозите на профсъюзите са напуснали минимум 400 хиляди най-вече младежи. Дори в Унгария, която до момента е била една от най-развитите страни в района след световната рецесия през 2008 година, се следи вълна на миграция, която се ускорява от 2010 година насам, съгласно социолога Агнес Харс от Будапеща. От 2010 до 2017 година повече от 200 хиляди унгарци на възраст от 20 до 65 години напущат страната, а по този начин Унгария бележи най-голяма динамичност на емиграцията от по-новите страни-членки на Европейски Съюз. От 2010 година националистическият политик Виктор Орбан ръководи в Унгария.

Решението на Кристина Миху да се пресели в Германия се отхвърли елементарно. Учила немски език като втори непознат език в учебното заведение в Дева, в румънската провинция Трансилвания. По време на следването си в Тимишоара, родителите й я подкрепят финансово за три стажа в Италия, Испания и Хайделберг.

“Исках да имам интернационален опит ”, сподели 32-годишната лекарка, работещ в клиниката в Нюрнберг. Тя живее там от шест години. Освен опциите за по-добри приходи, една от аргументите за преместването й е необятно публикуваната корупция в системата на опазването на здравето в Румъния. “Това ми пречеше, макар че ситуацията по-рано беше още по-лошо ”, споделя Миху.

В Югоизточна Европа обаче дефицита на лекари и болногледачи е необятно публикуван проблем. В унгарския град Шолнок инфекциозното поделение трябваше краткотрайно да бъде затворено. Районната болница в румънския град Тулча към този момент няма анестезиолози, защото тримата, които са работили там, са напуснали, а третият се разболял.

Румънски предприемачи се пробват да привлекат личен състав от Далечния изток, с цел да запълнят пропастта в търсенето и предлагането. Правителството за тази година е определило контингент от 20 хиляди служащи от страни отвън Европейски Съюз. Но това, съгласно Хангану, е единствено игла в купа сено.

В Румъния минимум 300 000 души работна мощ не доближават. Сътрудничеството с гастарбайтери от Близкия изток постоянно се проваля, защото доста от тях не устоят на климата и храната в Румъния, споделя Андреа Тартакан, сътрудник на Хангану. “Ние се опитваме най-малко за строителния бранш да намерим служащи от Таджикистан. Те са физически по-издържливи от виетнамците, тъй като идват от степни региони, ”смята специалистът. В България има гастербайтери, въпреки и не толкоз доста, колкото в Румъния. В туристическите региони на Черно море има сервитьори и обслужващ личен състав от Украйна, Беларус и Молдова.

Западната политика от ден на ден наподобява е магнит за миграцията. В бедното Косово немският министър на опазването на здравето Йенс Спан неотдавна посети учебно заведение, където се образоват фрагменти за Германия. А влиятелното немско учебно заведение в Призрен е насочна точка за имиграция. На избран брой от приключилите гимназия от всяко последващо потомство се предлага съглашение за по-нататъшно обучение в Германия. Рядко след образованието някои от тях се завръщат в Косово. Институтът за изследване на пазара на труда и специалностите в Нюрнберг счита, че Германия има изгода от заселници от Югоизточна Европа. “Това са най-вече младежи, квотата на чиновниците е съвсем съпоставима с тази на германците ”, споделя Хърбърт Брикнер от Института. В някои браншове, като строителството и ресторантьорството би било мъчно без тях, защото рядко се намира немец за същата позиция “, акцентира Брикнер и прибавя: “В тези браншове няма конкуренция ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР