Стотици хиляди демонстранти се събраха в събота в градове в

...
Стотици хиляди демонстранти се събраха в събота в градове в
Коментари Харесай

Стотици хиляди маршируват по целия свят срещу израелските бомбардировки над Газа

Стотици хиляди стачкуващи се събраха в събота в градове в Европа, Близкия изток, Съединените щати и Азия, с цел да изразят поддръжка за палестинците на фона на бруталната израелска военна офанзива против линията Газа.

В един от най-големите шествия огромни тълпи минаха през центъра на английската столица Лондон, с цел да упорстват държавното управление на министър-председателя Риши Сунак да призове за преустановяване на огъня.

Съботното шествие в Лондон беше най-вече спокойно, само че полицията сподели, че е направила девет ареста: двама за набези против чиновници и седем за нарушавания на публичния ред – някои от които бяха третирани като закононарушения от ненавист.

Полицията оцени изборната интензивност сред 50 000 и 70 000 души.

Повтаряйки позицията на Вашингтон, държавното управление на Сунак спря да приканва за преустановяване на огъня, а вместо това се застъпи за филантропични паузи, с цел да разреши на помощта да доближи до хората в Газа.

Обединеното кралство поддържа „ правото на отбрана “ на Израел, откакто офанзивата на Хамас на 7 октомври умъртви повече от 1400 души, най-вече цивилни.

Броят на починалите в Газа надвиши 7700, също най-вече цивилни, от началото на бомбардировките на Израел преди три седмици, съгласно палестинското министерство на опазването на здравето.

В Малайзия огромна навалица от стачкуващи скандираха лозунги пред посолството на Съединени американски щати в Куала Лумпур.

Около 100 000 души се събраха на протест в южния индийски щат Керала в символ на взаимност с Палестина.

Обръщайки се към стотици хиляди поддръжници на голям протест в Истанбул, турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че Израел е окупатор и повтори позицията си, че Хамас не е „ терористична “ организация.

Ердоган си навлече изострен упрек от Израел тази седмица, че назова въоръжената група „ борци за независимост “.

Протести имаше и в иракската столица Багдад.

Палестинските протестиращи в Хеброн на окупирания Западен бряг приканиха за световен протест на израелските артикули. „ Не допринасяйте за убийството на децата на Палестина “, скандираха те.

Навсякъде в Европа хората излязоха по улиците на Копенхаген, Рим и Стокхолм.

Някои градове във Франция не разрешиха митингите от началото на войната, страхувайки се, че те могат да подхранят обществено напрежение. Но макар възбраната в Париж в събота се състоя дребен протест. Няколкостотин души маршируваха и в южния град Марсилия.

В столицата на Нова Зеландия, Уелингтън, хиляди хора, държащи палестински флагове и плакати с надписи „ Свободна Палестина “, потеглиха към постройката на Народното събрание.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР