Стотици хиляди държавни служители няма да отидат на работа днес

...
Стотици хиляди държавни служители няма да отидат на работа днес
Коментари Харесай


Стотици хиляди държавни служители няма да отидат на работа днес заради блокирането на пр

Стотици хиляди държавни чиновници няма да отидат на работа през днешния ден поради блокирането на държавното управление в Съединени американски щати.

В 12 часа локално време ще продължат договарянията за финансирането на държавното управление. 

При гласуването за удължение с един месец на финансирането на държавното управление републиканците не съумяха да съберат нужните им гласове. Републиканците имат 51 места в Сената и се нуждаят от гласове на демократи, с цел да съберат нужните им 60 гласа. 

Демократите обаче отхвърлиха да поддържат мярката без отстъпки от републиканците и президента по въпроса за имиграционната политика.

Основният спор е за ориста на противозаконните имигранти, влезнали в Съединени американски щати като деца. Става въпрос за към 700 000 души.

Републиканците пък се борят за повече пари за отбраната на границата с Мексико, което включва и построяването на стена. 

Сега републиканците се надяват да удължат финансирането най-малко до 8 февруари. 

От Белия дом оповестиха, че няма да възобновят договарянията за имигрантите, до момента в който не завърши рецесията с блокирането на държавното управление. 

Очаква се рецесията да не засегне главните услуги, само че евентуално ще засегне известни културни обекти. Тя към този момент се отрази на Статуята на свободата, която остана затворена за гости в неделя. Губернаторът на Ню Йорк обаче разгласи, че ще направи нужното, с цел да отвори Статуята на свободата за гости.

Блокирането на държавното управление значи, че стотици хиляди държавни чиновници ще излязат наложително в неплатен отпуск, макар че невъзможността да продължат да работят не е по тяхна виновност. 

Почти всички отдели на държавната администрация ще останат затворени. Възможни са забавяния за приемането на паспорт или на виза. 

Ще продължи да работи администрацията, обвързвана с националната сигурност, пощите, някои здравни служби, службите за помощ при бедствия, пандизите и други. 

Последното сходно блокиране на държавното управление беше през 2013 година и продължи 16 дни. Проблемът тогава беше противоречие към финансирането на здравната промяна на Барак Обама, известна като Обамакеър.

Тогава блокирането на държавното управление коства 2 милиарда $ и докара до отрицателни последствия за стопанската система, припомнят международните организации. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР