Стотици хиляди британци протестираха срещу Брекзит по улиците на Лондон

...
Стотици хиляди британци протестираха срещу Брекзит по улиците на Лондон
Коментари Харесай

Близо милион британци протестираха срещу Брекзит, но втори референдум е малко вероятен, пишат световни медии

Стотици хиляди британци стачкуваха против Брекзит по улиците на Лондон в събота, само че анулацията на напускането на Европейски Съюз не е на дневен ред, написа френският в. " Паризиен ".

Възможно ли е митингът с присъединяване на близо милион английски жители да докара до втори референдум? Според английските политолози отговорът е явен и той е " не ". За задачата би било належащо решение на Народното събрание. Но даже при положение на съюз сред проевропейските лейбъристи и консерватори, което е малко евентуално, няма да бъде реализирано болшинство в поддръжка на втори референдум, предава Българска телеграфна агенция.

Освен това, макар че изследванията на публичното мнение демонстрират, че възможен втори референдум би дал дребна преднина от 51 до 52 на 100 на последователите на оставането в Европейски Съюз, концепцията за наново гласоподаване за анулация на техния избор, изработен през 2016 година, наподобява антидемократична. Спомняме си за недоволството, което провокира във Франция през 2007 година решението за приемане на Договора от Лисабон, който отменяше резултатите от извършения през 2005 година референдум за Европейската конституция, отбелязва френското издание.

Как тогава да се отговори на недоволството и гнева на безбройните английски жители, които отхвърлят мъчителната разлъка с Европейски Съюз? Най-логично би било депутатите в Уестминстър да одобряват съгласувания от Лондон и Брюксел контракт за Брекзита, който планува другарска разлъка без разтърсвания. Проблемът е, че тази договорка към този момент беше отхвърлена на два пъти от Камарата на общините, отслабвайки доста позициите на английската премиерка Тереза Мей. Трети отговор " не " би довел до рухване на държавното управление и евентуално ще тласне Англия към жестоко разкъсване на връзките с Европейски Съюз, без съглашение, водейки до разтърсвания от двете страни на Ламанша.

Съществуват основателни аргументи да се свика втори референдум за Брекзита, написа в публицистична публикация през днешния ден немският ежедневник " Алгемайне цайтунг ", представен от ДПА. Според изданието премиерката Мей няма метод към хората и без да желае основава разделяне там, където е належащо помиряване. Тя не би трябвало да остава на поста си. И въпреки да звучи наивно, сегашният парламент в Лондон не би трябвало да остава парламент - тъй като доста от по този начин наречените представители на народа на процедура са се отказали от правото да приказват от името на съгражданите си.

" Стотици хиляди протестиращи, излезли на улиците, не постоянно са прави - само че този път са. Решението за Брекзита би трябвало да бъде върнато на народа ", акцентира немското издание, съгласно което преди референдума през 2016 година " машинациите на дребни измамници, комарджии и подстрекатели лишиха народа от опцията да вземе ясно, законно решение ". " Единственият метод да се изтрие това позорно леке е провеждането на нов референдум, без значение от резултата му ".

Шансовете на Мей да прокара през Народното събрание постигнатото от нея съглашение за Брекзита понижиха доста нощес, откакто срещата й с високопоставени поддръжници на напускането без съглашение в нейната резиденция в Чекърс завърши без резултат, написа английският в. " Гардиън ".

Един от източниците декларира, че някои от присъстващите, в това число Джейкъб Рийс-Мог, са споделили на Мей, че с цел да бъде утвърдено нейното съглашение, премиерката би трябвало да показа график за отдръпването си от премиерския пост. Целта на това е да се подсигурява, че идващият стадий от договарянията, за изискванията на бъдещите връзки с Европейски Съюз, ще премине под друго управление. Но Мей не е дала отговор на това предложение.

Очаква се довечера депутатите да гласоподават дали да поемат контрола над дневния ред на Народното събрание и да проведат серия от гласувания по различни разновидности, в това число митнически съюз с Европейски Съюз и провеждането на втори референдум. Това би могло да изложи Мей на заплаха да загуби контрола над процеса на Брекзита, отбелязва английското издание. Досегашните упования, че на следващия ден Мей ще показа още веднъж своето съглашение пред Камарата на общините, към този момент наподобяват все по-малко евентуални, поради че Борис Джонсън и други авторитетни политици не наподобяват склонни да правят отстъпка от позициите си.

Пътят на Англия към напускането на Европейски Съюз е комплициран и замайващ, цялостен с разклонения, противоположни завои и не една задънена улица. Дори опитните наблюдаващи на Брекзита останаха без думи, написа в. " Вашингтон пост ", обобщавайки проблемите пред намирането на решение.

Въпреки, че английският парламент гласоподава срещу вероятно овакантяване на Европейски Съюз без съглашение, това ще има значение единствено при положение, че бъде открито друго решение. В противоположен случай твърдият Брекзит ще влезе автоматизирано в действие след приключване на крайния период, акцентира американското издание, акцентирайки, че прогнозата на Международния валутен фонд приказва за възможна загуба на 8 на 100 от английския Брутният вътрешен продукт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР