Стотици хиляди българи може да останат без достъп до зъболечение

...
Стотици хиляди българи може да останат без достъп до зъболечение
Коментари Харесай

Зъболекари алармират: Стотици хиляди може да останат без зъболечение заради нови правила

Стотици хиляди българи може да останат без достъп до зъболечение поради готвени Правила за добра здравна процедура, прокарвани от Българския зъболекарски съюз, сигнализират стоматолози. Новите правила би трябвало да бъдат гласувани след дни - на ексклузивен конгрес на БЗС на 21 и 22 юни.

Ако бъдат признати, голямата част от стоматолозите няма да могат да правят редица действия, каквито в този момент всекидневно се правят в зъболекарските салони, като лечение на зъби с усложнени пулпити, на зъби с повече от един канал, екстрахиране на зъби, слагане на импланти. Мнозина ще бъдат лишени даже от опцията да лекуват деца, сигнализират експерти, които са подготвени да защитят хляба си, в това число и посредством съда.

Причината е, че в документа има разделяне на дейностите, които могат да се правят от лекари по дентална медицина без компетентност и такива със компетентност. Ако разпоредбите се одобряват, дипломиралите се след 6 години тежки изпити зъболекари без спомагателна компетентност ще се занимават главно с действия като почистване на зъбен камък. В същото време, придобилите спомагателна компетентност са малко на брой, тъй като достъпът до такава е извънредно сложен - годишно се отпускат по пет, шест места за специализация, споделя ортодонт.

В плана са написани в детайли другите медицински действия, като е посочено дали те би трябвало да се правят в заведенията за извънболнична помощ или в профилирани. Ако разделянето се случи по описания метод, това ще е огромен проблем за пациентите от дребните обитаеми места, които нямат елементарен достъп до профилирани кабинети и би трябвало да пътуват до огромен град, с цел да получат лекуване.

Зъболекарите са безапелационни, че по този метод им се лишава правото да правят действия, които могат да извършват според полученото от тях обучение. Те цитират нормативната уредба за придобиване на компетентност " Дентална медицина ", съгласно която посредством тази компетентност те са придобили " умения, нужни за практикуване на всички действия, включващи профилактика, диагностика и лекуване на аномалии и заболявания на зъбите, устата, челюстите и обвързваните с тях тъкани ".

Друго терзание е, че в случай че лекарите по дентална медицина без компетентност нямат право да извършват част от дейностите, тези действия просто няма да се регистрират и осъществяването им ще премине в сивия бранш.

" Ясно, че отговорът е да ни откажат от специалността ни. Възможностите за компетентност са лимитирани единствено за избрани хора (най-често потомци и роднини на тези, които са на върха на пирамидата). Поне да имахме опция за специализация! ", категорична е Валентина Китина - ортодонт от Благоевград, а мнението ѝ получава поддръжката на доста нейни сътрудници в групата във Facebook, основана за разискване на новите правила за добра здравна процедура. Тя има близо 2300 членове. 

" Повечето работим непрекъснато, изградихме кабинети за стотици хиляди левове - с две ръце, децата ни израснаха без нас. Ходим на курсове цената, на които не е ниска - каквато е в Европа... Кой от нас би могъл да си затвори кабинета за 4 год. и да специализира, има ли достъп до специализация? Защо институтите не организират гъвкаво следдипломно образование? Колко експерта има? Какво е равнището на неспециалистите, които години наред посещават в събота и неделя курсове? Та ние учим цялостен живот ", добавя Михаила Нанева - ортодонт от Стара Загора.

Част от терзанията на зъболекарите идват и от това, че са имали малко време да се срещнат с текстовете, преди те да бъдат разисквани на Конгреса на БЗС. Те настояват, че са имали единствено 4 дни - от 6 до 10 юни, с цел да се срещнат с документа и да дадат оферти. Мнозина упорстват разпоредбите да получат по-задълбочено публично разискване, преди да се гласоподават. 

Зъболекарите са безапелационни още, че в чужбина няма такива ограничавания, като дават образци от Германия, Италия и други.

Лекарите по дентална медицина към този момент са изпратили оферти за смяна на документа. Организирани са и две петиции с искане документът да не бъде признат в този му тип.

Зъболекарският съюз

В отговор на създалото се голямо напрежение в съсловието, от OFFNews потърсихме Българския зъболекарски съюз за позиция.

Няма място за терзание, зъболекарите ще могат да извършват и отсега нататък дейностите, които са изпълнявали до момента, увери ръководителят на Съюза доктор Николай Шарков и акцентира, че няма да има никакви рестрикции за зъболекарите.

" Колегите по принцип имат учредения да недоволстват, тъй като се правят доста промени за малко време и е мъчно да се отсеят чисто административните от тези, които фактически биха донесли изгода ", съобщи пред OFFNews основният секретар на БЗС доктор Борислав Миланов. 

По мотив разделянето на дейностите сред зъболекарите със и без компетентност Миланов уточни, е всеки ортодонт ще би трябвало да преценя дали съответният случай му е по силите, или би трябвало да насочи пациента към експерт, само че самият документ няма да прави това разделяне

Правилата за добра здравна процедура са направени по отношение на измененията, влезнали в действие с преходните и заключителни разпореждания на Закона за бюджета за тази година и срокът за приемането им е до края на юни, като в случай че това не се случи, такива правила ще бъдат направени от новата организация за медицински одит. 

Срокът за внасяне на плана е бил 31 юни, като съгласно доктор Миланов тогава той е бил наличен за разглеждане и за даване на оферти за промени. 

От БЗС изясняват, че разпоредбите са направени от работна група, в която са влезнали и националните консултанти.

" Личното ми мнение е, че на конгреса няма да бъде признато нищо, което да е в ущърб на сътрудниците ", сподели още той и добави, че концепцията на разпоредбите е да дадат насоки на зъболекарите, а не да постановат рестрикции. 

Д-р Миланов акцентира, че на конгреса могат да участват като посетители всички членове на БЗС, като ще имат право на изказване. 

Главният секретар на БЗС увери, че става въпрос за правила, а не за стандарт, което значи, че на зъболекарите не могат да бъдат налагани санкции .

Зъболекари обаче се тревожат, че в случай че документът бъде признат в този му тип, те могат да станат обект на правосъдни искове от страна на пациенти.

Много лекари по дентална медицина от София и страната са решили да участват на конгреса, с цел да защитят позициите си и да се опитат да спрат измененията, които - подозират някои от тях - са лобистки, писани в услуга на професори и доценти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР