Стотици хиляди автомобили се очаква да тръгнат на път от

...
Стотици хиляди автомобили се очаква да тръгнат на път от
Коментари Харесай

Предстои голямото пътуване. Спират камионите над 12 тона по магистралите

Стотици хиляди коли се чака да тръгнат на път от довечера за идните три празнични дни, които стартират от на следващия ден - 24 май (петък). 

В пиковите дни и часове към 24 май се стопира придвижването на камионите над 12 тона по автомагистралите, оповестиха от организацията за пътна инфраструктура (АПИ). От АПИ приканват жителите да карат рационално. 

Днес от 14 ч. до 20 ч., на 24 май /петък/ от 9 ч. до 12 ч., и на 26 май /неделя/ от 12 ч. до 20 ч., се стопира придвижването на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. За облекчение на трафика и повишение сигурността на придвижване в секторите с ремонт на автомагистралите „ Тракия “ и „ Хемус “ ще има две ленти за Бургас или Варна и една за София.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ моли водачите с изключение на да карат рационално и със съобразена скорост, и да съблюдават разпоредбите за придвижване и да не употребяват спешните ленти. Eмоционалното шофиране не подсигурява по-кратко пътешестване, само че заплашва живота и здравето на всички останали, които съблюдават разпоредбите, акцентират от АПИ.

В секторите с ремонт на Автомагистрала „ Хемус “, в региона на виадуктите при 19-ти км /виадукт „ Потоп “/, при 36-ти и 37-ми км /виадукт „ Коренишки дол “/ и при 51-ви километър, от 10 ч. в четвъртък - 23 май, до 10 ч. в събота - 25 май, ще има две ленти за Варна и една за София. От 10 ч. в събота - 25 май, до 10 ч. в понеделник - 27 май, когато доста хора ще пътуват към столицата, в същите сектори ще има две ленти за София и една Варна.

За облекчение на трафика през тунел „ Витиня “ през днешния ден - на 23 май, ще има две ленти за пътуващите към Варна. Пътуващите към София на 23 май сред 14 ч. и 20 ч. няма да минават през тунела, а ще бъдат пренасочвани по път I-1 и след прохода Витиня ще не престават пътуването си по Автомагистрала „ Хемус “. Целта е повишение сигурността на придвижване в тунела. Поради ремонт на тръбата за София придвижването се реализира в двете посоки в главно обновената тръба за Варна, която е с вентилационни, пожароизвестителни и осветителни системи. След ремонта и тръбата в посока столицата ще бъде в същия тип и със същите системи за сигурност.

В пиковите часове при натоварен трафик е допустимо по-бавно предвижване в секторите с ремонт на Автомагистрала „ Хемус “ и заради това водачите е належащо да плануват повече време за пътешестване и да не подхващат рискови изпреварвания. Обновяването на оборудванията, изграждани преди повече от 30 години, е неотложно и би трябвало да бъде направено, с цел да се пътува по-късно по-удобно и безвредно.

На Автомагистрала „ Тракия “ се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър и над река Елшишка при 89-ти км на автомагистралата. От 10 ч. в четвъртък - 23 май, до 10 ч. в събота - 25 май, ще има две ленти за Бургас и една за София. От 10 ч. в събота - 25 май, до 10 ч. в понеделник - 27 май, в същите сектори ще има по две ленти за София и една Бургас. На обектите се работи извънредно интензивно, с цел да може ремонтните действия на Автомагистрала „ Тракия “ да приключат преди началото на дейния туристически сезон.

За да се избегне правата в ремонт над река Елшишка при 89-ти км на Автомагистрала „ Тракия “ водачите могат да употребяват и следните различни направления:
пътен възел „ Церово “ на Автомагистрала „ Тракия – път III-8402 /Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември/ – път I-8 /Лозен – Звъничево – Пазарджик/ – път II-37 /Пазарджик/ – пътен възел „ Пазарджик “ на Автомагистрала “Тракия “;пътен възел „ Церово “ на Автомагистрала „ Тракия – път III-8402 /Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември/ – път I-8 /Лозен – Звъничево – Пазарджик/ – пътен възел „ Цалапица “ на Автомагистрала “Тракия “;пътен възел „ Калугерово “ – път III-803 /Динката – Драгор/ – път II-37 – пътен възел „ Пазарджик “ на Автомагистрала “Тракия “.
Алтернативен маршрут на Автомагистрала „ Тракия “ в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на Автомагистрала „ Хемус “ в посока Монтана и Видин - проходът „ Петрохан “ и Искърското дефиле.

За облекчение на трафика през Владая и повишение на пътната сигурност на 26 май ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). По този метод идващите в столицата водачи ще могат да пътуват по-удобно и безвредно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е Автомагистрала „ Струма “.

Движението на моторните транспортни средства над 12 т се лимитира по най-натоварените пътни посоки въз основа на взаимна заповед на АПИ, Групово дело „ Национална полиция “ и ИА „ Автомобилна администрация “. Предвижда се прекъсване на придвижването на 23 май /четвъртък/ от 14 ч. до 20 ч., на 24 май /петък/ от 9 ч. до 12 ч., и на 26 май /неделя/ от 12 ч. до 20 ч., по следните сектори:
автомагистралите;път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като придвижването се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;път I-1 - от Благоевград до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “;път I-4 п. в. „ Коритна “ - Велико Търново - Шумен;път I-5 Русе - Велико Търново;път I-8 Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ - София;път I-9 Варна - Бургас;път II-18 Околовръстен път на град София;път II-99 Бургас - Царево.
Забраната не важи за МПС, пренасящи бързоразвалящи се хранителни артикули и товари на температурен режим, живи животни и рискови товари (ADR).

Всички жители и транспортни компании могат да получават информация за настоящата пътна конюнктура от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и когато и да е от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В организацията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за положението на републиканските пътища.

Междувременно БДЖ заяви, че пуска в допълнение 8000 места във вагоните си за идните почивни дни, които стартират от 24 май. 

От през днешния ден до 26 май включително с увеличени сформира ще пътуват влаковете в 12 посоки, осведоми " БДЖ-Пътнически транспорти ". Сред тях са София-Варна и назад и София- Бургас и назад. С спомагателни вагони ще се движат и влаковете от столицата до Стара Загора, Свиленград и Видин. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР