Стотици хиляди американци са по улиците на над 400 града

...
Стотици хиляди американци са по улиците на над 400 града
Коментари Харесай

Протестите и безредиците в САЩ през погледа на един полицай от Ню Йорк

Стотици хиляди американци са по улиците на над 400 града допълнително от 50 щата всеки ден в продължение на десетки дни.

Насилие, арести, конфликти сред жители и униформени. Така наподобяват улиците на множеството американски градове след убийството на негър мъж по време на арест от служители на реда.
Полицай от Атланта може да получи смъртна присъда поради стрелбата по афроамериканец Смъртта на 27-годишния мъж докара до нова вълна от митинги против расизма
За нюйоркския детектив Джоус Варгас това е началото на най- огромното предизвикателство в 22-годишната му кариера.

„ Протестът стартира поради това, което се случи в Минеаполис с Джордж Флойд. Това беше безапелационна свирепост от страна на служителите на реда. В никакъв случай не трябваше да го притискат с крайник към земята за толкоз дълго “, споделя Джоус Варгас.

Снимка: Reuters

По думите му казусът е, че никой не го спрял.

„ Имаше и други служители на реда на мястото, само че никой не го е спрял.. даже надзорниците... Най-трудно беше за мен да виждам какъв брой дълго време го натискат на земята и по какъв начин мои сътрудници убиват човек “, споделя още Варгас.
Ню Йорк и Атланта организират промени в полицейските си служби Кметът на Ню Йорк преназначи 600 служители на реда на работа в бюрата по следствия и работа с обособените общности
8 минути и 46 секунди. За толкоз време е лишен последния мирис на Флойд. Числото се трансформира в знак на полицейското принуждение в Съединени американски щати. Опечалените се сбогуват пред паметника на Флойд 8 минути и 46 секунди. Законодателите коленичат за същото време, а деятелите пробягват 8, 46 благи.

„ Когато един път причинителят е арестуван - няма повече битка. Всякакво потребление на мощ стопира. Трябва просто да бъде отведен в полицейската кола “, показва още служител на реда Джоус Варгас.
Достойна постъпка: Тъмнокож протестиращ носи на гърба си ранен контрапротестиращ Снимката от демонстрациите в Лондон бързо обиколи обществените мрежи и се трансформира в една от най-коментираните
По същото време в Съединени американски щати рецесията COVID-19 е в пика си. Само за 3 седмици са освободени над 1500 хора от Ню Йоркските затвори. 4 пъти по- малко влизат зад решетките по отношение на предходната година по същото време.

Снимка: Reuters

„ Повече от протестиращите бяха мирни първоначално - изключително тук в Ню Йорк. Но след няколко дни доста от тях към този момент не бяха просто протестиращи, ами нарушители. В Ню Йорк освободиха доста от огромна част от нарушителите от пандизите поради COVID-19. Тези нарушители започнаха да палят полицейски коли, да правят грабежи, вандализъм, смут е “, споделя още Джоус Варгас.

Той твърди, че доста от хората, хванати да разпалват вълнения, в действителност са освободени от пандиза преди края на присъдата им.
Бунтът оттатък океана: Нови митинги и възпоменание за жертвата на служителите на реда от Минеаполис Хиляди излязоха по улиците на Ню Йорк, Портланд и Филаделфия, с цел да повдигнат глас против расистките предубеждения и полицейското принуждение
Полицаите в Ню Йорк към този момент се образоват за конфликтни обстановки по корено друг метод, споделя Варгас.

„ В момента има повече ограничавания по тази причина по кое време можем да използваме оръжие. Използват се повече пикантен спрей и други средства, има повече връзка сред обществото и нас “, отбелязва той.

Снимка: Reuters

Антирасистките митинги отключват неодобрение и в други аспекти от американския живот.

„ Хората към този момент стачкуват общо взето за всичко. Заради правата на гей общностите, поради здравната система, поради безработицата. Няма нищо общо с расизъм към този момент, просто за по-добър живот “, счита служителят на реда.
Хиляди против расизма: Протестите в Съединени американски щати през погледа на журналиста Симеон Гаспаров Смъртта на Джордж Флойд предизвика най-тежките демонстрации в Съединените щати от години
В работата си Варгас към този момент среща провокацията всеки ден.

„ Сега доста от протестиращите, се пробват да предизвикат служителите на реда да употребяват мощ, ние знаем, че се пробват да създадат това, само че не се поддаваме, до момента в който не съставляват заплаха за нас и не нарушават реда “, споделя той.

Снимка: Reuters

По думите му тази обстановка е най-голямото предизвикателство в кариерата му до момента, тъй като политиците пречат на активността на полицията.

„ Казват „ не използвайте мощ, само че пазете хората “. Не знаем какво да създадем. Шефовете ни даже не знаят какво да ни кажат, тъй като са уплашени от политиците “, показва Варгас.
Експрезиденти на Съединени американски щати осъдиха расизма и подлагаха на критика Тръмп Според Барак Обама митингите в страната могат до доведат до промени
За него най-трудно било да гледа по какъв начин дребният бизнес е унищожен.

Снимка: Reuters

„ Магазини, фирми… всичко изгаря в границите на часове. Къса ми се сърцето, когато си помисля че тези хора са дали целия си живот и в този момент всичко е опустошено поради вандализъм “, отбелязва Варгас. Според него те няма да се възстановят в никакъв случай, доста хора ще останат без работа, а това ще увеличи престъпността още доста.

Догодина Джоус Варгас ще се пенсионира. За последния си работен ден си пожелава мир.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР