Стотици граждани се събраха тази сутрин на Марион скуер в

...
Стотици граждани се събраха тази сутрин на Марион скуер в
Коментари Харесай

В Чарлстън премахнаха статуя на бившия вицепрезидент Джон К. Калхун

Стотици жители се събраха тази заран на Марион скуер в центъра на Чарлстън , щата Южна Каролина, с цел да следят по какъв начин 30-метрови кранове подвигат статуята на някогашния вицепрезидент и бранител на робството Джон Колдуел Калхун , съобщи Асошиейтед прес.

На съвещание късно нощес членовете на градския съвет гласоподаваха единомислещо (13-0 гласа) за премахването на паметника - следващ епизод от вълната, отприщена след митингите против деянията на расизъм и полицейска грубост над афроамериканци.

Малко преди среднощ полицията на града заяви в Twitter, че поради отстраняването от площада на статуята на Джон Калхун затваря за няколко часа прилежащата улица, също носеща неговото име. Гласуването в общината стана седмица, откакто кметът Джон Теклънбърг внесе предлагането за отстраняването на статуята.

" Вярвам, че отваряме нова глава, по-балансирана, в историята на нашия град. Предприемаме вярната стъпка. Просто това е вярното нещо, което би трябвало да създадем ", съобщи кметът преди вота.

Миналата седмица, когато той разгласи проекта си, десетки протестиращи образуваха човешка верига към паметника с крясъци " Съборете го! " , а видеопостове в Туитър демонстрираха, че е затрупан със надписи с багра, нанесени със спрей, а полицията заяви че е направила няколко ареста за ванадлизъм и блокира площада през нощта.

Градският съвет съобщи, че статуята " ще бъде преместена на уместно място, където ще бъде предпазена и непокътната ". Мястото още не е несъмнено. То ще бъде определено от нарочна комисия . Кметът чака тя да отиде в локален музей или просветителна институция.

Паметникът се издигаше в сърцето на историческия град, на необятен площад, където постоянно се проведоха фестивали и огромни обществени събития. Напоследък няколко уредници обявиха, че повече няма да употребяват пространството, в случай че статуята остане, показва АП.

Около 40% от африканските плебеи, докарани в Северна Америка, са минали през пристанището на Чарлстън, който публично се извини през 2018 година за ролята си в търговията с плебеи. В резолюцията си градският съвет съобщи, че статуята, сложена през 1898 година, " се възприема от доста хора като нещо друго с изключение на мемориал за достиженията на персона, родена в Северна Каролина, а по-скоро като знак, възхваляващ робството, и по този метод - мъчително увещание за историята на робството в Чарлстън ".

Подкрепата на Калхун за робството е била непоколебима , отбелязва АП. В няколко речи в Сената през 30-те години на 19 век той споделя, че робите в Юга живеят по-добре от свободните черни жители на Севера и назовава робството " положително положително ".

Кметът на Чарлстън разясни, че отстраняването на статуята не попада под Закона за наследството на щата Южна Каролина, който пази историческите монументи и имена на здания, тъй като статуята не се намира в обществен парцел, нито е възпоменание за някое от историческите събития, изброени в закона. На конференция през вчерашния ден в събранието (Statehouse), губернаторът Хенри Макмастър назова Акта за наследството " добър щатски закон, който не се въздейства от пристрастеностите и времето ". Според Службата на националните паркове градът механически отдава чартърен земята, където е паметникът, " с цел да бъде налична за безконечни времена като терен за паради на Гвардията на Съмтър и Леката пехота " Вашингтон " (все още дейни военизирани организации). Засега интерпретацията на кмета не е оспорена юридически.

Необходими са две трети от гласовете на щатското Общо заседание, с цел да се подхващат промени в границите на Закона за наследството - тежка задача в щат, където консерваторите преобладават и в Камарата, и в Сената. Такъв избор беше употребен за свалянето на знамето на Конфедерацията от постройката на щатското законодателно заседание през 2015 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР