Стотици граждани на Монтана излязоха днес да видят дефилиращите деца

...
Стотици граждани на Монтана излязоха днес да видят дефилиращите деца
Коментари Харесай

Върви, народе възродени огласи Монтана на 24 май /снимки/

Стотици жители на Монтана излязоха през днешния ден да видят дефилиращите деца от детски градини, възпитаници, техните учители и заслужили дейци на културата във връзка 24 май – Деня на българската култура, просвета и славянската книжовност. Те шестваха на централния бул. „ Трети март” до площад „ Жеравица”. Където бяха посрещнати с химна „ Върви, народе възродени” в осъществяване на духовия оркестър към читалище „ Разум”.
„ Честит празник на светлината на буквите и на светлината на знанието”, по този начин стартира празничното си послание към жителите кметът на Монтана Златко Живков. Като историк той напомни нашите велики предшественици и хронологията на техните каузи за пребъдването на българската култура и просвета. Живков разгласи, че през 2018 година ще има изключителни по рода си промени за просветителната и културната инфраструктура. Планираните вложения за възобновяване на учебни заведения, детски градини, читалища и църкви в общината доближават 10 милиона лв..
На тържествения банкет във връзка празника с почетни значки на община Монтана бяха наградени Албена Иванова - шеф на І учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методи”, Ваня Вълчева – шеф на ІV учебно заведение „ Иван Вазов” Марияна Калеева - шеф на ІІІ учебно заведение „ Д-р Петър Берон”, Наталия Цветанова - шеф на VІ ЦДГ „ Слънце”.
Диплом на СБУ към КНСБ за преподавател на 2018 година бе връчен на старши началния преподавател в ОУ „ Васил Левски” – село Смоляновци, Татяна Петрова. Тя получи и почетно отличие „ Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката, което й бе връчено от началника на инспектората по обучение Трайка Трайкова.
„ Огромно Благодаря за това, че неуморно се грижите за бъдещето на България и всекидневно придържате детската ръка по верния път. Благодаря и за поддръжката, която има районния инспекторат във Ваше лице и Ви искам здраве и кураж. Трудности постоянно ще има, само че имам вяра, че дружно ще ги преодоляваме сполучливо, съобщи Трайкова.
Почетните оценки „ Неофит Рилски” бяха връчени на Цецка Каменова - старши преподавател начален стадий в ІV учебно заведение „ Иван Вазов” и на Виргиния Дашева - гл. преподавател по математика в гимназията за преподаване на непознати езици „ Петър Богдан” Монтана
Пред почетните посетители кметът Живков цитира книжовника Костадин Костенечки от средата на ХV век с думите му: „ Всяка земна популярност е като тревата, изсъхва и цвета й отпада, единствено словото остава и пребъдва в жанр и жанр.”
„ Всички ние – дейците на просветата и културата сме задължени да пазим завета на предците ни, да бъдем по-добри и да не се оплакваме, сподели още Живков.
Първото проведено честване на празника в Монтана след Освобождението е извършено на 11 май 1888 година. Тогава учители от Кутловица изпращат публична депеша на министъра на образованието във връзка празника на славянските просветители. Отслужена е Божествена литургия и водосвет, държани са речи, а следобяд в двора на учебното заведение се извиват национални хора на общоградско празненство, написа в своята къса летописна история Йордан Герасимов.
Преди Освобождението и в първите години след него първият преподавател в града е бил Стоян Тойката. В дребна стаичка той събирал по десетина деца да ги учи на наустницата, псалтира и часослова, написа Стоян Марков в антропогеографските си изследвания
През 1880 година е намерено публично първо поделение на учебното заведение. Учител е бил Андрей Попов от село Бели мел, приключил в Зайчер.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР