Стотици декари земеделски земи, пасища и гори в Пернишко се

...
Стотици декари земеделски земи, пасища и гори в Пернишко се
Коментари Харесай

Концесионерът, унищожил цяла екосистема в Пернишко, нехае за проблема

Стотици декари аграрни земи, пасища и гори в Пернишко се трансформират в кратери и лунен пейзаж в името на добива на въглища. Някои от притежателите им настояват, че земите се унищожават, без да ги питат. Земеделците упорстват концесионерът да възвърне земите им.

„ Тук нямаме нарушаване на закон. Тук безусловно си е присвояване на една територия, която си е частна собственост”, безапелационен е Евгени Евгениев, кмет на село Люлин, община Перник, съобщи БТВ.

Частна компания е получила от страната концесията за рандеман на въглища в Пернишка област още през 2003 година „ Мащабите на концесията са обилни, с размер 140 хиляди декара”, уточни Станислав Станков от дирекция „ Природни запаси и концесии” в Министерството на енергетиката. По закон концесионерът е задължен да рекултивира кратерите, да върне плодородния пласт земя и да възвърне хармоничния тип на ландшафта. По-просто казано, да върне живота по тези земи.

Кметовете на засегнатите от концесията села настояват, че това не се случва. „ Концесионерът нищо не прави, оставя един материал, който е като канара. Мергел се споделя, върху който нито може да се посее нещо, нито трева да поникне, нито ще се завърти зайче, даже мишка. Цялата екосистема е безусловно разрушена”, уверен е кметът на с. Люлин.

„ Около 400 хиляди лв. са концесионните хонорари, платени от концесионера за предходната година”, заяви Станислав Станков от енергийното министерство.

„ От 2004 година, откогато е концесията, аз не виждам да е рекултивиран и един квадратен метър”, акцентира още Евгени Евгениев. Питаме и страната извършва ли компанията задължението си да възвърне природата, откакто вземе въглищата от земята.

„ Към сегашния миг нямаме подобен протокол”, съобщи Станислав Станков.

Според Министерството на енергетиката гаранция, че ще има пари за връщане на природата, когато компанията изкопае въглищата и ги продаде, е сума, импортирана от концесионера в страната. „ Парите са към 500 хиляди лева”, сподели Станков.

„ Буквално с тези 500 хиляди ще се вкарат два булдозера и парите ще свършат за един месец. Поне да си бяха създали труда да ѝ дадат някакъв верен терен. Това не може да се употребява, даже и да се облагороди от времето и да поникнат тревички, не може да се употребява безусловно за нищо”, сподели кметът на с. Люлин.

Концесията е дадена преди 16 години – през 2003 година По-късно е трансферирана на друга компания. Фирмата концесионер в този момент се споделя „ Мин индъстри” ЕООД. Има 2 лв. капитал и е еднолична благосъстоятелност на човек на име Петър Николов.

„ Ние споделяме с упълномощения представител. По отношение на притежателя не мога да взема отношение”, означи Станков.

Фирмата има право да разшири активността си върху съвсем 140 хиляди декара в Пернишка област чак до 2032 година, а към този момент наближава даже самия Перник.

„ Половината от 400-те хиляди лв. на година, които страната получава за концесията, отива в община Перник – по този начин е по закон”, разяснява Христо Казанджиев – специалист към Българския енергиен и минен конгрес. „ Добивът на въглища от Перник е в полза на цялото общество в Перник, тъй като той зарежда „ Топлофикация” – Перник”, добави той.

Проблемът с рекултивацията е доста сериозен и от тази позиция страната е регламентирала, че по време на добива и действието на цялата концесия, се основава един фонд за рекултивация, в който концесионерът прави отчисления, разяснява още Казанджиев. По думите му дирекция „ Природни запаси и концесии” на министерството.

„ Има специфичен отдел по надзор на надзор на концесиите и тези неща се следят ежедневно”, добави той.

„ Тук е казусът на българската администрация, която работи извънредно селективно, тъй като избрани компании се употребяват със съществени подкрепи. Трябва да се изследва въпросът за какво тази компания до сегашния миг и по какъв начин е придобила права, в случай че тя явно не дава отговор на условията за придобиване на държавна концесия”, сподели още Христо Казанджиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР