Стотици членове на секционни избирателни комисии (СИК) чакат пред сградата

...
Стотици членове на секционни избирателни комисии (СИК) чакат пред сградата
Коментари Харесай

Членовете на СИК са като родилки: казваш си `Никога повече!` и после - хайде още едно

Стотици членове на секционни изборни комисии (СИК) чакат пред постройката на шефа на София област на столичния бул. " Витоша ", с цел да предадат протоколите от изборите за Европейски парламент. 

Автобуси от Етрополе, Правец, Ботевград, Костинброд, Ихтиман, Самоков, Долна баня, Костенец, Елин Пелин, Горна Малина, Божурище, Сливница, Драгоман, Своге, Годеч, Мирковo, Чавдар, Златица, Пирдоп, Челопеч, Антон и Копривщица са докарали по трима представители на всяка СИК от тези общини, дружно с чувалите с бюлетини. Пространството пред Съдебната палата е цялостно с рейсове и полицейски коли. Недоспали членове на СИК са излезли, с цел да пушат. Щом виждат екипа ни, стартират се оплакват от неприятната организация и подпитват предлагаме ли закуски. Други дремят на седалките вътре или четат.





" Следващия път от ЦИК да ни обезпечат служебни памперси! 30 часа не съм ходил до тоалетна, в случай че продължава по този начин, ще би трябвало да ни сложат на хемодиализа " – възмущава се Николай Крушарски.

Повечето хора са на крайник от 25, 28, 30 часа и повече. Вчера станали в 6 ч, отворили секциите в 7 ч и след привършване на изборния ден тръгнали от селата за Самоков, а оттова – за София. Имало график, по който трябвало да си предават протоколите в Районната изборна комисия, само че почнали закъснения, изчаквания на други СИК. И по този начин към 11:30 ч. начело още има чакащи хора.



Вътре става бързо, протоколите ги заверяват за негативно време, само че се забавихме, тъй като част от членове на СИК бяха отишли да пазарят, споделя пред OFFNews млада жена от самоковска секция. Ние към този момент минахме, само че чакаме сътрудниците, с цел да си тръгнем към Самоков с автобуса, изяснява тя. И прецизира, че от 35 часа е на крайник. Не за първи път е в секционна комисия, наясно е с чакането и умората, само че - " не го върша, поради 50 лева хонорар, поради партийни пристрастия и дела е ". " Ние сме като родилките - като мине раждането си казваш, в никакъв случай повече, след това - хайде още едно ", смее се дамата, майка на две деца. 

Други обаче напълно не са били на шопинг. " Цяла нощ сме били в рейсовете, в 2 след среднощ пристигнахме. Трябваше да влезем първи, само че чакаме до момента ", споделя Елена Спасова.





Според членовете на СИК организацията доста би се подобрила, в случай че не всички те, от над 60 секции, идват заедно в София, а членове на РИК отидат по места. Така няма да има конвои с рейсове от региона, инспекцията и приемането на изборните протоколи ще се разпредели сред повече хора от РИК и, надлежно, ще завършва по-бързо. Но към този момент редът е подобен, какъвто е от десетилетия – очакване, очакване и отново очакване.

И това е една от аргументите младите да се отдръпват от СИК и в тях да има от ден на ден белокоси. Има хора на по 70 и повече години, трудноподвижни – не знам те по какъв начин устоят, споделя Наташка Василева от СИК в Етрополе. Според нея макар изнервящото дълготрайно очакване, в РИК работата вървяла бързо, а екипът бил общителен.

Автобуси с членове на СИК има освен пред Сметната палата. Такива чакат и на площад " Македония " да тръгнат сътрудниците им, с цел да доведат идващите членове на СИК от София област. Кога ще завърши предаването на протоколите към този момент не е ясно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР