Стотици българи в едно германско месопреработвателно предприятие са били третирани

...
Стотици българи в едно германско месопреработвателно предприятие са били третирани
Коментари Харесай

"Хора за изхвърляне": българите в германското месопреработване

Стотици българи в едно немско месопреработвателно дружество са били третирани като съвременни плебеи. В същото време мениджърите, наели ги на работа, са прибирали милиони. Сега със случая се занимава немски съд, споделя " Дойче веле ".

Предполагаемите закононарушения са осъществени преди повече от 10 години, само че хвърлят ярка светлина върху тъмната страна на месопреработвателния отрасъл. Обвиненията гласят: противозаконна претовареност, дъмпингово възнаграждение, непозволено добиване на облаги, възлизащи на милиони, както и хипотетично жестоко гонене на персоналния интерес. Тези обвинявания на прокуратурата в Олденбург са отправени към двама мъже, които сред 2007 и 2010 година са наели стотици български служащи, изпратени на работа в едно немско месопреработвателно дружество.

Милиони на гърба на български служащи

Става дума за седем случая, в които друг брой българи са били наети за работа при разфасоването на животни и при пакетирането на месото. Фирмата на двамата обвинени играела ролята на един тип медиатор сред месопреработвателното дружество и разнообразни български компании, които набирали хората в България и им взимали такса за посредническата услуга. Работниците даже трябвало сами да финансират транспортните си разноски.

Българските компании вписвали възнаграждение сред 6.50 и 7.50 евро на час, а от немското месопреработвателно дружество били изисквани 10.30 евро. Работниците обаче получавали доста по-малко - по всяка възможност под 5 евро. Принципно те били наети единствено за избрана активност - разфасоване, подправяне или пакетиране, с която се ангажира компанията медиатор и само тя би трябвало да се разпорежда с служащите.

Ситуацията с българите обаче е напълно друга, счита прокуратурата: те работели постоянно като всички останали служащи със съответните чипове и персонални номера. Плащано им е не за кг обработено месо, както изискват договорите, а на час. Тоест не става дума за наемане на служащи за избрана активност, а за типичен трудови връзки, за които обаче към този миг е било належащо особено позволение. Причината: Германия отвори трудовия си пазар за българи и румънци чак през 2014 година. Предполага се, че посредством тази скица е била спестена голяма част от разноските за заплати и осигуровки - сумата възлиза на милиони.

" Наемат ги, експлоатират ги и след това ги изхвърлят "

Докато съдът в Олденбург се занимава с този случай, в град Дийпхолц, също в провинция Долна Саксония, един немски свещеник изнесе разтърсващ отчет за изискванията, в които живеят и работят българите и румънците, наети на работа в немската месопреработвателна промишленост. " Хора за изхвърляне " - по този начин свещеник Петер Косен разказва ориста на стотиците българи и румънци в Дийпхолц. 12-часови смени, шестдневна работна седмица, мизерно възнаграждение - по този начин наподобява техният живот в Германия, споделя проповедникът, който си е сложил за цел да избави тези хора от неволите им.

" Наемат ги, експлоатират ги и след това ги изхвърлят ", изяснява пасторът и прибавя: " Брат ми е доктор и постоянно приема в кабинета си трудови мигранти от Румъния, България и Полша. Чува и вижда ужасяващи неща: заболели и изцяло изтощени хора, които към този момент нямат никакви сили. Но нямат право на болнични, тъй като знаят, че който се появи с болничен лист, може непосредствено да си върви ".

Петер Косен изброява и други аспекти на употребата: " Карат ги да заплащат сред 300 и 400 евро за матрак в обща стая с още няколко души, удържат им посреднически такси за започване на работа, има даже такси за прилагане на общите пространства за отмора. А " по-бързо " е първата дума, която трудовите мигранти научават в Германия ", споделя пасторът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР