Стотици българи се отзоваха на призива за спасяването на паметника

...
Стотици българи се отзоваха на призива за спасяването на паметника
Коментари Харесай

Родолюбиви българи спасиха паметника на Георги Бенковски в Копривщица

Стотици българи се отзоваха на апела за спасяването на паметника на Георги Бенковски в Копривщица. Монументът се разрушава, а парите за укрепването му не са малко.
Паметникът на Георги Бенковски в Копривщица се разрушава Започна дарителска акция за спасяването му, само че събраната сума досега е минимална
Преди 3 месеца стана ясно, че един от знаците на Копривщица паметникът на Георги Бенковски – освен се разрушава, само че е и рисков за хората, решили да се поклонят пред него. „ Всичко се разпада. Паметникът е рисков, тъй като се посещава от доста хора”, сподели Генчо Герданов, кмет на Копривщица.
Снимка: btvnovinite.bg

Скулптурата на Георги Бенковски е издигната над Копривщица по случай 100 години от оповестяването на Априлското въстание. Заради изобилните превалявания напролет на 1976 година, строителите не съумяват да осъществят първичния план – обособените елементи да бъдат свързани със скоби, налети с олово. Вместо разтопен метал – наливат смола. Затова 40 години по-късно – паметникът е рисков.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Проектът е на проектант Петко Татаров, а скулпторът е Христо Танев, който преди 2 години сигнализира, че паметникът се нуждае от незабавна реституция. Това в действителност е по този начин, защото за 42 години към този момент паметникът не е реставриран нито веднъж”, уточни Кунка Неделева, „ Дирекция на музеите”, гр. Копривщица.

За незабавното подсилване и реституция на паметника започва дарителска акция. В началото на октомври кметът на Копривщица Генчо Герданив призна пред bTV, че сумата, с която разполагат не е задоволителна.
Снимка: btvnovinite.bg
3 месеца по-късно сумата е събрана благодарение на доста родолюбиви българи. Още при започване на 2019 година ще стартира работата по спасяването на паметника на Георги Бенковски. Към момента са събрани близо 70 хиляди лева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР