Стотици българи, много млади семейства с невръстни деца, облечени в

...
Стотици българи, много млади семейства с невръстни деца, облечени в
Коментари Харесай

Стотици родолюбиви българи се стичат на „Хайдут Генчо“ край Хисар, малки моми и ергени обраха аплодисментите

Стотици българи, доста млади фамилии с невръстни деца, облечени в национални носии, се стекоха в първия ден от Националния събор „ Хайдут Генчо “ край Хисар. Фотообективът на БЛИЦ снима усмихнати майки, щастливи деца и радостни мъже, които обясняваха на малчуганите кой е хайдут Генчо и за какво това събитие е отдадено на него.


Организаторите от Сдружение „ Хайдути “ не престават и през днешния ден да посрещат посетители от цялата страна. Специално за събора са си пристигнали и хора от чужбина. „ Българин съм, пребивавам в Испания, сърцето и душата ми изгоряха по нашето, по родното. Всяка вечер чувам национална музика и си пийвам по малко нашенска ракия. Плача, когато чуя българския химн и се прибирам при всеки комфортен случай. За тези облекла, в които съм облечен, съм дал доста пари, специфична поръчка в Пазарджик. Обиколих хайдушките пазари, с цел да си набира пушка, пищов и сабя. Много съм горделив, че съм част от този събор “, описа за БЛИЦ Станислав Иванов.


Младият мъж е родом от Стара Загора, за втора поредна година си идва у нас с жена си и 3-годишния си наследник особено за „ Хайдут Генчо. Момченцето е облечено в миниатурни потури, бродирана ризка и елек, с астраганено калпаче. „ Така възпитаваме сина си, в почтеност и родолюбие, желаеме да се върнем да живеем в България, това ще стане след няколко години. Не желаеме детето ми да живее по непознатите страни “, споделя още младият челник.
Кипра мома на 1 година и 11 месеца е препасана с бродирана престилка и бяла ризка с шевици. Ева Бедросян носи традицията в себе си, защото майка й Яница играе в една от танцовите обединения в Хисар, а татко й Спас е част от съдружие „ Хайдути “. Малката мома надали схваща какво се случва към нея, само че с горделивост демонстрира носията си и театралничи пред камерите, когато й кажат, че е красива.


Снощи съборът бе открит от уредниците и от кмета на община Хисар инж. Пенка Дойкова. На сцената излязоха самодейните сформира и групите за достоверен и обработен фолклор от Хисарско, дойдоха кукери от квартал Момина баня и ямболското село Джинот, които гониха злите сили. Днес изява ще имат фолклорните групи от страната. И в трите дни има състезания за достоверни носии, опция за проучване на хора от всички фолклорни области на България, улица на занаятите, проява на въвличане и изпичане на самун „ Вкусотиите на баба “ и редица други забавни събития.

Днес в 11 часа хайдушката чета слезе от гората, на местността „ Дюлите “ се завихри фолклорна фиеста. В 16.30 часа стартират пехливанските битки, а в 17 часа членовете на Сдружение „ Хайдути “ ще предадат на най-малките патриоти „ Урок по родолюбие. В 19.30 часа е възстановката „ Хайдут Генчо “, чакана с огромно нетърпениу от всички. В нея вземат участие хайдутите от Сдружунието, които са от цялата страна и доста самодейци от Хисар. След това програмата продължава с концерт на Росица Пейчева, с нестинарски и кукерски игри към огъня.

„ Утре, в последния ден от събора, в 5 часа сутринта, ще се посрещне изгрева на слънцето. Програмата ще продължи до 14 часа с осъществявания на фолклорни групи.






Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Фотограф: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР