Стотици алпинисти са чакали часове наред в подножието на Еверест

...
Стотици алпинисти са чакали часове наред в подножието на Еверест
Коментари Харесай

Стотици чакаха часове в задръстване под Еверест, двама умряха на връщане

Стотици алпинисти са чакали часове наред в подножието на Еверест в сряда, с цел да могат да стъпят на върха. Всеки един от тях е рискувал смъртоносно измръзване или височинна болест в един от най-натоварените дни в историята на изкачването на най-високата точка на планетата.

Нирмал Пурджа популяризира фотография от задръстването по тясната пътека, което съгласно очевидци е блокирало някои от изкачващите се сред 3 и 4 часа. Според " Ню Йорк таймс " става дума за 250-300 души, решили да се възползват от положителното време.

Изданието добавя, че най-малко двама от алпинистите, съумели да стигнат през вчерашния ден до върха, са умряли при слизането и гибелта им може да е обвързвана с трафика.

Единият от тях е 54-годишният американец Доналд Кеш, който е примрял след извънредно дълго нанагорнище, твърди " Пайъниърс адвенчърс ", основана в Катманду компания за органииране на експедиции до Еверест. Двамата шерпи от организацията, с които се е изкачвал, не са съумели да го върнат в схващане, той е умрял и според волята му тялото ще остане в планината.

Анджали Кулкарни, също на 54 години, е умряла при слизане със брачна половинка си, оповестиха уредниците на тяхното нанагорнище. Водачът на групата Фупден Шерпа непосредствено декларира, че " поради големия трафик в сряда и забавянето на противоположното тръгване, тя остана без сила ".

Шерпа, който си напомня сходни обстановки с жертви през 2017 година, споделя, че се е наложило групата да слиза към лагера 3 часа повече от нормалното и това, съгласно него, е довело до гибелта на Кулкани. Тя е стигнала до палатките с измръзвания и други пострадвания.

Двама души - индиец и ирландец, починаха предходната седмица на Еверест, след кат предходната година за целия сезон жертвите са 5. За изкачването няма квотни ограничавания и съгласно неокончателни данни през 2018 година на върха са стъпили 802 души - чужденци и локални водачи, а тази година се чака броят им да е още по-голям.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР