Стотинка за мегаватчас. Толкова ще поевтинее цената на тока за

...
Стотинка за мегаватчас. Толкова ще поевтинее цената на тока за
Коментари Харесай

Струва ли си за стотинка по-евтин мегаватчас да стряскаш инвеститорите

Стотинка за мегаватчас. Толкова ще поевтинее цената на тока за потребителите, в случай че държавното управление извърши желанието си да разтрогне дълготрайния контракт за пазаруване на тока от Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ". Такъв би бил резултатът сега, защото цената на тока от въглища в вероятност се пораства. В същото време се основават опасности за вложителите, пред електроснабдяването и въглищната промишленост, разяснява пред Mediapool енергийният специалист Иванка Диловска, член на управата на Института за енергиен мениджмънт, и пита дали това си коства.

На същото мнение е и ръководещият съучастник в консултантската компания " Денкщат България " Боян Рашев. Според него рецесията даже може да прерасне в политическа, защото има капацитета да дестабилизира извънредно значим бранш от българската стопанска система, който обезпечава голяма претовареност.

Бившият енергиен министър, досегашен общински консултант в София и претендент за областен кмет на " Средец " Трайчо Трайков от " Демократична България " счита, че при равни други условия, прекратяването на дълготрайния контракт би могло да снижи с малко цената на тока. " Необходимо е обаче да се умножи вероятността от продобиване от вложителя на арбитражно дело по възможната претендирана сума и да се съпостави със спестената награда от неизкупената по прекратения контракт сила. Ако първото число се окаже по-голямо, няма от кое място да пристигна понижение ", уточни Трайков пред Mediapool.

Спор изплатена ли е инвестицията

Неотдавна държавното управление заяви, че дава мандат на вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите и енергетиката Владислав Горанов и Теменужка Петкова да стартират договаряния с " КонтурГлобал " за преустановяване на техния дълготраен контракт за изкупуване на тока по закрепена по-висока то пазарната все още цена. Аргументът на държавното управление е, че съгласно разбор на интернационалната консултантска компания " Фронтиер Економик ", " КонтурГлобал " към този момент била изплатила инвестицията си и по тази причина трябвало да излезе на свободния пазар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР