Стотина европейски депутати изявиха готовност да подкрепят евентуална молба на

...
Стотина европейски депутати изявиха готовност да подкрепят евентуална молба на
Коментари Харесай

100 евродепутати готови да подкрепят Лондон при евентуална молба да се отложи датата на Брекзит

Стотина европейски депутати изявиха подготвеност да поддържат възможна молба на Лондон за пауза в процедурата за Брекзит в писмо до британците, което бе оповестено през днешния ден на съвещание на Европейския парламент, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес.

"Ако Англия реши да отдръпна писмото за член 50 (от Договора на Европейски Съюз, който касае напускането на страна членка), което бе пратено на ръководителя на Европейския съвет, ние, членовете на Европейския парламент ще я подкрепим ", пишат евродепутатите. Британският министър председател Тереза Мей неведнъж е отхвърляла концепцията за отсрочване на датата на Брекзит, който е плануван за 29 март. Британският парламент ще гласоподава на следващия ден вечер текста на съглашението за Брекзит, което Мей контракти с Европейски Съюз и което е подложено на критика както от еврофилите, по този начин и от поддръжниците на Брекзита. Отхвърляне на текста от английските депутати и вероятно излизане на Англия от Европейски Съюз без съглашение до 29 март съживиха спекулациите, че Лондон може да помоли за пауза в процедурата.

През декември Европейският съд съобщи, че Англия може едностранно да реши да се откаже от овакантяване на Европейски Съюз. Затова пък отсрочване на процедурата може да се разреши единствено с единомислещо решение на останалите 27 страни от Европейски Съюз.
Според дипломатически източник е допустимо отсрочване след 29 март, само че не по-късно от 30 юни, тъй като ще се сформира новият Европейски парламент. Това обаче би усложнило произвеждането на изборите за Екологичен потенциал, които ще се състоят сред 23 и 26 май.
"Това би било странна обстановка, тъй като ще има определени за малко английски евродепутати, които краткотрайно ще заемат места в Европейския парламент " преди да ги правят отстъпка при ефикасното овакантяване на Англия, добави източникът.

Германският реакционер Манфред Вебер, който е водач на групата на Европейската национална партия в Екологичен потенциал и претендентът на ЕНП за идващ ръководител на Европейската комисия, прикани английските депутати да одобрят съглашението на Тереза Мей за Брекзит, съобщи Ройтерс. "Поканата към английските ни сътрудници продължава да е в действие: апелирам ви, гласувайте в поддръжка (на споразумението), приемете протегнатата ръка на Европейски Съюз, с цел да има допустимо минимум вреди на 29 март. Това е положително предложение и то няма да бъде предоговорено ", съобщи Вебер.

Той означи, че не си показва Англия да взе участие в идващите европейски избори, намеквайки, че Брекзит би трябвало да е завършил до май. "Трудно е да си показа човек Англия - страна, която напуща Европейски Съюз - да взе участие в избори за Европейския парламент за идващите пет години ", сподели Вебер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР