Стотина души със знамена в цветовете на дъгата се събраха

...
Стотина души със знамена в цветовете на дъгата се събраха
Коментари Харесай

Премиерката на Сърбия и партньорката й на гей парада в Белград

Стотина души със флагове в цветовете на дъгата се събраха през днешния ден следобяд за началото на гей парада в центъра на Белград, написа dir.bg, базирайки се на Танюг.

Друга група жители блокираха придвижването в центъра на Белград, с цел да изразят недоволството си от организирането на гей парада в сръбската столица.

Жандармеристи разделиха групата от няколко десетки души, които блокираха кръстовище в опит да попречат на колоната на парада да премине оттова. При намесата на жандармерията бяха арестувани минимум петима протестиращи, които отхвърлиха да се реалокират от трасето на парада и легнаха на улицата.

Тройни полицейски кордони разделиха участниците в митинга на две групи и осигуриха прекосяването на парада през кръстовището.

Движението в центъра на Белград е затруднено, в доста улици е спряно, огромен брой служители на реда са ангажирани за защита на събитието.

Парадът потегли от площад Славия по централните улици, участниците отпред на колоната носят огромен транспарант с надпис "Не се отхвърлям ", какъвто е и лозунгът на тазгодишния церемониал, оповестява организация Бета. В челната редица са писателката Биляна Сърблянович и актрисата Миряна Каранович.

Сред участниците е американският дипломат Кайл Скот, дойде и премиерката Ана Бърнабич с партньорката си Милица Джурджич.

Участниците надуват свирки, носят флагове с цветовете на дъгата, флагове на Европейски Съюз и транспаранти, на някои от които написа: "Ние не решаваме за вашите бракове ".

Премиерката бе посрещната с транспарант с надпис "Премиерке, по какъв начин се живее с всички привилегии " и от представителя на опозиционната самодейност "Да не давим/даваме Белград " Радомир Лазович, който изиска да й подари играчка патенце и да й подсети, както сподели, че "не всичко в Сърбия е наред ". Премиерката не одобри подаръка.

Бърнабич съобщи по-рано през днешния ден, че се работи по правенето на закон за вписване на партньорските връзки и половата еднаквост и се водят диалози с неправителствени организации. Тя сподели за организация Бета, че не може да каже тъкмо по кое време ще бъде признат законът, само че по него се работи.

Бърнабич съобщи, че гей парадът е "време, когато хората би трябвало да покажат обич ".

Парадът под лозунга "Не се отхвърлям ", с който приключва "Седмицата на гордостта ", почнала на 9 септември, ще приключи в среднощ със занимателна стратегия в парка Манеж.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР