Стоте най-високоплатените атлети в света са от 21 страни и

...
Стоте най-високоплатените атлети в света са от 21 страни и
Коментари Харесай

Най-високоплатените атлети в света

Стоте най-високоплатените спортисти в света са от 21 страни и се състезават в 11 спорта, като американците (63) и баскетболистите (32) доминират. От юни 2016-та до юни 2017-та година, те са прибрали в сметките си общо 3.11 милиарда $.

Двама от тримата най-високоплатени спортисти в света за предходната година играят футбол и дружно са създали 173 милиона $, демонстрират данни на Forbes.

На първо място е Кристиан Роналдо, 32 годишният португалски футболист на " Реал Мадрид ", който е разгласен за най-хубав състезател в света от интернационалната футболна федерация (ФИФА) през последните 4 години. Той е спечелил общо 93 милиона $, като 58 милиона $ са от заплати и награди, а останалите 35 милиона са от бонуси, реклами и покупко-продажби със спонсори.

Вторият най-високоплатен състезател е баскетболистът Леброн Джеймс, който играе в Кливланд Кавалиърс, част от Националната баскетболна асоциация (НБА). Той е направил 86.2 милиона $, като 31.2 милиона са от заплати. Леброн Джеймс е третият баскетболист в историята на спорта, който е печелил над 30 милиона $ за 1 сезон, след Майкъл Джордан и Коби Брайънт.

Трета позиция заема футболистът на " Барселона " Лионел Меси с доходи от 80 милиона $. 27 милиона от тях са от реклами, като половината от тях са единствено от Адидас.

Единствената жена в класацията е тенисистката Серена Уилямс на 51-а позиция. През януари тя завоюва шампионата Australian Open и с това означи 23-та си купа от Големия шлем. Това са повече трофеи от всеки различен мъж или жена през Оупън ерата (Open era). Тя стартира през 1968-а година и отбелязва първия път, в който експерти и дилетанти се състезавали един против различен на корта.

Спортистите, които практикуват голф и тенис, нормално печелят относително малко от заплати и награди, само че доста от реклами и поддръжка от спонсори. Най-емблематичният случай на спортист, който е направил всичките си пари по този метод е Тайгър Уудс (37 милиона долара). През последните няколко години, той не взе участие интензивно в шампионати заради контузии и персонални проблеми.

Друг образец за състезател, чиито съществени доходи са от контракти със спонсори е четвъртият най-високоплатен състезател: тенисистът Роджър Федерер. От общо 64 милиона $ извоювани от него, единствено 6 милиона са от заплати и победи. Причината за това е неналичието му на игрището за съвсем половин година заради контузии. Сред спонсорите му са Nike, Mercedes, Rolex и други.

Британският авто играч, Люис Хамилтън, се намира на 10-то място в класацията на Forbes със извоюваните 46 милиона $. През 2016-та той завоюва 10 надпревари на Формула 1 и е най-търсеният за реклама играч в света за този спорт. Част от спонсорите му са Puma, Bose, L`Oreal, Monster Energy и други.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР