StorPool Storage е българска компания, създаваща софтуер, която има амбиции да

StorPool Storage е българска компания, създаваща софтуер, която има амбиции да ...

Българска технологична компания с амбиции за лидерско място на глобалния пазар.


StorPool Storage е българска компания, създаваща софтуер, която има амбиции да стане едно от трите най-добри дружества в сферата си в световен мащаб. Повече за иновативния производител и неговата дейност разказа съоснователят му Боян Иванов в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Идеята за създаването на софтуер за съхранение на данни идва след множество оплаквания за липсата на подобно решение от представители на фирми, разказа Иванов.

„Забравихме всичко, което се е правило в сферата в последните 30-40 години, и така създадохме нашия продукт“, посочва той.

Според госта на пазар, възлизащ на над 100 млрд. долара годишно, има огромно поле за развитие, като конкуренцията обаче е едно от най-големите предизвикателства.

„В България има страхотен инженерен талант, но той обикновено се опитва да копира успешни модели от Запада или работи върху аутсорсинг модели на бизнес процеси. В това няма лошо, но много по-добре би било той да се използва за създаването на продукт, който да се наложи на глобалния пазар“, смята Иванов.

Основателите на компанията използват лични средства за създаването ѝ, като по-късно се насочват към привличане на инвестиции от програми за рисково финансиране, разказа Иванов. Той посочи, че за момента дружеството се издържа само, като все още не обмисля възможността за първично публично предлагане.

„Ако се прави нещо иновативно, хората искат да ползват тази иновация. Ако нещата се вършат добре и систематично, компанията расте и чак след това може да мисли за IPO или купуването на нови фирми“, посочи той.

Основните пазари на амбициозната българска компания са почти навсякъде по света, разказа нейният основател.

„Близо 50% от продуктите ни са за европейския пазар, около 30 – за Северна Америка, а останалите се изнасят на доста различни дестинации“, допълни Иванов.

Още от разговора вижте във видеото.

гледано: 25   Още видеоРейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 50 гласа

Източник: investor.bg