Стопроцентово усвояване на парите от еврофондовете. Това някак си се

...
Стопроцентово усвояване на парите от еврофондовете. Това някак си се
Коментари Харесай

Разследване разкри огромни злоупотреби с евросредства

Стопроцентово асимилиране на парите от еврофондовете. Това някак си се трансформира в лозунг и съществена цел на българските управници след влизането ни в Европейски Съюз през 2007 година

Има една дребна държавна конструкция, която получава и харчи 40 милиона евро годишно. Тоест 80 милиона лв.. Европейски пари. Много пари, а евентуално малко на брой от вас са я чували. Казва се " Център за развиване на човешките запаси ". Създаден е, с цел да преглежда, сортира и финансира планове, които биха помогнали да се развиват човешките ни запаси. Съществува от над 10 години и официално е под шапката на Министерството на образованието. Решенията обаче, по какъв начин и защо ще се похарчат европейските 80 милиона лв. се взимат вътре – в самия Център за развиване на човешките запаси. А там съгласно наши вътрешни източници – това еднолично прави шефът Татяна Калканова, употребявайки доверени чиновници, които тя е назначила на основни места, осведоми Канал 3.

След като получих сигнал за нередности и няколко седмици проверявах активността на Центъра и шефа Калканова, се натъкнах на меко казано скандални обстоятелства за изразходването на европейските пари. Оказа се, че нейното ведомство е наливало големи суми в частни неправителствени организации – НПО-та, както и други публични организации, като е одобрявала и отпускала желани от тях огромни суми за меко казано бутафорни и даже звучащи смехотворно планове.

Ето няколко образеца от многото сходни. И сами преценете, до каква степен утвърдените и финансирани от Центъра за развиване на човешките запаси планове, са свързани с развиването на човешките запаси.

СДРУЖЕНИЕ ЕКОСВЯТ РОДОПИ е получило 18 хиляди евро за план наименуван: ЕР ЕР ЕР ЕР ИН ДЪ РОДОПС. Каквото и да значи това. Сдружение наречено БАДМИНТОН КЛУБ-ВИАС е взело 28 хиляди евро за план „ да бъдем дейни “. 33 хиляди евро пък получава СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРСКА КУАДРАТЛОН ФЕДЕРАЦИЯ.

И нататък – 20 хиляди евро за Сдружение " Обзорарт " по план " Живата библиотека тире монологът тире разговор ", каквото и да значи това. 18 хиляди евро получава " Неформална група " свежи лица ", 30 хиляди Сдружение " Калокагатия ", 37 хиляди евро за Сдружение " Бадминтон клуб Левски – Люлин “, а 32 хиляди евро са дадени на Сдружение " Омега " по план " Младежко презареждане 2 ".

Дотук станаха към 200 хиляди евро. А има и още по-фрапиращи образци. Центърът за развиване на човешките запаси дава 120 хиляди евро на ЧАСТНА ДЕТСКА ГРАДИНА от Русе по план изтъквам: " Разказване на приказки за остарялата костенурка ". И в този момент внимавайте добре - други 80 хиляди евро са отпуснати на техникума по селско стопанство в Костинброд за план изтъквам: " Иновативни подходи за образование в трендовете на развиване на британската кухня ". За тези, които не са разбрали добре – ще повторя " Иновативни подходи за образование в трендовете на развиване на британската кухня ". За този план, явно ТЯСНО обвързван с развиването на човешките запаси у нас, да повторим – са дадени 80 хиляди евро или 160 хиляди лв..

Изброените до тук образци надвишават 1 милион лв., а са единствено дребна част от откритите от мен, будещи смях планове, утвърдени и финансирани през последната година от Центъра за развиване на човешките запаси.

Финансирани с европейски пари. " Корупция и шуробаджанащина ". Така обясниха протичащото се чиновници на Центъра. Те пожелаха да останат анонимни. Все отново една от тях се съгласи да приказва пред камерата, с ангажимента да не демонстрираме лицето ѝ. Тя е дълготраен чиновник на Центъра, заемаща виновна служба.

Бутафорните планове на частни неправителствени организации се утвърждават и получават финансиране, а по-късно връщат на ръка % от парите на шефът на Центъра – Татяна Калканова.

Друга част от тези смешни планове пък се финансират, тъй като НПО-тата, които получават парите са на подставени лица на висши политици от ръководството. И надлежно по тези партийни линии шефът се радва на дълга кариера на този пост. Тук е мястото да споменем, че при предходното държавно управление на Борисов, според съдружното съглашение, Министерството на образованието и надлежно Центърът за развиване на човешките запаси, бяха под опеката на Реформаторския блок. И тогава неговият представител Меглена Кунева, като министър на образованието сложи Калканова на поста ѝ. При настоящето държавно управление, съдружното съглашение отреди това министерство и надлежно Центърът за развиване на човешките запаси на Обединените патриоти.

Шефката Калканова на момента сменила партийните убеждения на модернизатор и се вляла в партийните редици на патриотите. И по-точно – в партията на Валери Симеонов. С това тя самата се похвалила пред част от чиновниците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР