Стопкадри Нова ТвЧленът на Висшия съдебен съвет Георги Кузманов обясни

...
Стопкадри Нова ТвЧленът на Висшия съдебен съвет Георги Кузманов обясни
Коментари Харесай

Член на ВСС: Не виждам проблем, че Сарафов се е здрависал с Петьо Еврото в ресторанта му

Стопкадри Нова Тв

Членът на Висшия правосъден съвет Георги Кузманов изясни за какво са избрали Борислав Сарафов да наследи като основен прокурор Иван Гешев.

Той назова също повода, заради която не могат да създадат крачка обратно на днешното съвещание и да преразгледат решението си.  

„ Не приказваме за крачка обратно или напред, защото ние се придържаме прецизно към закона, доколкото има разпореждания в него. За съответния случай написа, че когато бъде отхвърлен от служба предварително административен началник, съответната гилдия избира от неговите заместници този, който е с най-вече стаж. Ние попитахме всички негови заместници на Гешев, кой от тях бил взел участие в тази процедура. От трима от тях получихме единодушие, с най-вече стаж в тази ситуация беше господин Сарафов, по тази причина и беше определен той. Относно неговите провинения и мненията в медиите във връзка с неговите нравствени морални качества, в никакъв случай до момента не сме разглеждали висящи инспекции или производства, тогава когато става въпрос за избор или повишение на обещано лице на надлежно служба, защото презумцията за виновност важи даже и за тези, които аплайват за някаква служба “, сподели по Нова Тв Кузманов.

Запитан от Мира Иванова могат ли в тази ситуация да създадат изключение, откакто Сарафов е свързван със „ Седемте джуджета “ и е работил с основен прокурор, който е направил административни нарушавания, Кузманов съобщи: „ Живеем в законова страна, претендираме да съблюдаваме закона. Ако ние си позволим да пренебрегнем закона заради някакви говорения, медийни или каквито и да е било, при липса на надлежно решение на Дисциплинарна комисия или на съд, в случай че няма дело формирано, ние няма да бъдем хората, които не съблюдават закона “.

Кузманов отговори сбито и на въпроса на Виктор Николаев за какво не са назначили за основен прокурор неопетнено име, с цел да избегнат публично напрежение.

„ Главен прокурор се избира от заместниците му, този който е с най-вече стаж. Имахме разногласия с прокурорска гилдия, обсъждахме авансово дали можем да пренебрегнем тази наредба, само че стигнахме до извода и това беше общо решение, че няма по какъв начин да пренебрегнем тази наредба и е единствения метод да съблюдаваме процедурата. Знам, че това не се харесва на обществото, само че не виждам причина да нарушаваме закона, което също би било неприятно “.

Последва нов въпрос на Николаев – дали има вяра на това, което сподели Сарафов за наличието си в ресторанта на Петьо Еврото и по какъв начин ще разяснява здрависването сред Сарафов и Петьо Еврото.

„ Той даде пояснение по случая, бил е поканен от господин Гешев. Не съм разледващ орган, не мога да имам вяра и да нямам доверие, само че в тази ситуация за мен споделя истината. Но аз не виждам проблеми, че се здрависва с някакъв някогашен сътрудник, те са се познавали, работили са дружно. Аз персонално не знам къде е този ресторант, нито познавам индивида с прякора “, сподели Кузманов.

Последният изясни и за какво Висш съдебен съвет няма да се разпусне, макар че е с изминал мандат.

„ Във Висш съдебен съвет непрекъснато да сме отговорни за всичко, тъй като в тази обстановка каквото и решение да вземем, все ще има някой неудовлетворен от нас. Ние като магистрати и прокурори сме привикнали с това, тъй като самото дело постоянно има две страни и едната страна постоянно не е удовлетворена. В случая обществото може да е разграничено на повече и доста повече да има недоволни заради разнообразни аргументи. Само че ние сме принудили да продължим да изпълняваме служебните отговорности, тъй като в случай че подадем оставки, а това е противоречиво дали имаме право при изминал мандат да подаваме оставка, само че в случай че подадем оставки, няма да има даже кой да заплати тока на правосъдните зали, тъй като това е функционалност от работата на Висш съдебен съвет “, съобщи Георги Кузманов.

Той призна също, че са сбъркали, че са назначили Иван Гешев за основен прокурор. Той е изпозвал поста си за предизборна акция за влизането в политиката и не се справил.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР