Стопкадър Sportal.bgОтборът на Олимпиакос се класира за финала на Евролигата

...
Стопкадър Sportal.bgОтборът на Олимпиакос се класира за финала на Евролигата
Коментари Харесай

Чудесен Везенков класира Олимпиакос на финал в Евролигата

Стопкадър Sportal.bg

Отборът на Олимпиакос се класира за финала на Евролигата за първи път от сезон 2016/2017 насам! Тимът на старши треньора Йоргос Барцокас, в чиито редици е и най-полезният състезател в шампионата Александър Везенков, доближи до борбата за купата, откакто отстрани Монако със 76:62 (14:20, 15:21, 27:2, 20:19) в първия полуфинал за деня в зала " Жалгирио Арена " в Каунас, написа Sportal.bg.

Така в неделя от 21:00 часа българско време Олимпиакос ще се изправи против Реал Мадрид или Барселона на финала на конкуренцията в опит да прибавят четвърти трофей от най-престижната европейска конкуренция в своята витрина. 

Везенков, който през вчерашния ден бе избран за MVP на главната фаза от сезона, се показа на извънредно високо равнище през второто полувреме и поведе тима си към популярния поврат. Спортист №1 на България за предходната година приключи срещата като най-резултатен измежду всички състезатели в срещата със своите 19 точки, към които добави 6 борби, 3 асистенции и 1 открадната топка за коефициент на потребно деяние от 19. При стрелбата си водачът на " червено-белите " бе 5/8 от зоната за две точки, 2/6 от тройката и 3/4 от наказателната линия, като фантастичното му придвижване без топка и страхотните му пресечки нееднократно матираха отбраната на дебютиращите на Финалната четворка монегаски. 

Гръцкият исполин изглеждаше жертван след представянето си през първото полувреме, в което отборът направи извънредно огромен брой неточности и като цяло не успяваше да си обезпечава лесни стрелби против нападателната отбрана на съперника. След почивката обаче всичко се промени - старт от 14:0 в третата четвърт обезпечи цялостен поврат на Олимпиакос, като до края на четвъртината отборът позволи единствено 2 точки в коша си - 27:2! Във финалния интервал Везенков и компания поддържаха преднината си и справедливо доближиха до финала. 

Така " червено-белите " се класират за девети път в историята си за финала на конкуренцията, която за последно са печелили през 2013-а, когато треньор на отбора още веднъж е Йоргос Барцокас. Александър Везенков пък се трансформира в първия българин, достигал до финалния конфликт в Евролигата. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Най-полезният играч за сезона Александър Везенков сложи начало на гонитбата сред двата отбора, откакто означи първата точка в мача от наказателната линия. " Червено-белите " обаче по този начин и не можеха да доближат до панер от игра в първите няколко минути от срещата, до момента в който от другата страна отборът на Монако стартира дуела по-освободено и с минисерия от шест следващи точки съумя да доближи до задатък от 1:6. За страдание, Везенков не съумя да осъществя първите си два опита от далечно разстояние, като неговата офанзивна липса бе запълнена в тези моменти от Айзея Кенън и Костас Папаниколау - 6:10 в интерес на символичните посетители от Монако. 

Проблемите на тима на Йоргос Барцокас бяха свързани най-много с изстрелите от тройката, защото гръцкият исполин пропусна пет от първите си шест стрелби зад дъгата. Звездата на монегаските Майк Джеймс също побърза да открадне вниманието единствено за себе си, откакто осъществя осем следващи точки за тима си. Независимо от това обаче Олимпиакос реагираше чудесно, като Везенков означи първата си пукотевица от тройката, а по-късно се отличи и с асистенция за още един прецизен изстрел от ръката на Папаниколау - 14:18 към края на откриващия интервал. Частта приключи с фантастична асистенция на Ели Окобо към връхлитащия към коша Чима Монеке, който оформи крайното 14:20 след първите 10 минути с мощна забивка. 

Убийствена поддръжка за Олимпиакос в " Жалгирио Арена "

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Влиянието на влезлия от аварийна пейка Костас Слукас се усети по допустимо най-бързия метод, защото точно изобретателният плеймейкър асистира на два пъти към Везенков и Шакийл МакКисик, като по този метод момчетата на Йоргос Барцокас изравниха резултата при 22:22. Спортист №1 на България за предходната година към момента беше единственият играч на символичните домакини, който не беше напускал терена от началото на дуела. Именно той бе забъркан и в идната сполучлива акция на " червено-белите ", откакто асистира за панер на Тарик Блек за 24:25. 

Отборът на Олимпиакос обаче стартира да натрупа прекалено много неточности в нахлуване, а също така още в средата на четвъртината извърши и петото си отборно нарушаване, като отсам до края на първото полувреме монегаските получаваха късмет да стрелят от наказателната линия за всеки фал против тях. Джордан Лойд и компания се възползваха от това и още веднъж доближиха до преднина от шест точки при 25:31 в своя изгода. 

Лидерът на Монако Майк Джеймс се завърна на паркета с доста сложна сполучлива пукотевица от приблизително разстояние, като по този метод някогашният състезател на Бруклин Нетс се трансформира в първия играч с двуцифрен актив в мача, а също по този начин подвигна задатъка на своите до седем при 26:33. Нападението на Олимпиакос вървеше много мудно, като тимът към този момент имаше 8 неточности на своя актив. След следващата такава пък гардът на символичните посетители Ели Окобо също се развихри и с цялото самочувствие на света осъществя тройка в транзиция, с цел да обезпечи първата двуцифрена преднина на тима си - 28:38. С три точни наказателни изстрела от Майк Джеймс пък Монако си обезпечи най-голямата преднина в мача до момента - 12 точки при 29:41 на полувремето.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Благодарение на две следващи безупречни пресечки от Александър Везенков и Костас Папаниколау тимът на Олимпиакос записа отличен старт на третата четвърт и по този метод " червено-белите " се приближиха на седем точки от противника си при 34:41. Монако нямаше правилно отиграване в първите близо три минути от началото на второто полувреме, до момента в който от другата страна Мустафа Фал усили серията на своите и по този начин дистанцията сред двата отбора бе скъсена до единствено четири точки при 37:41. Дори и спирането на Саша Обрадович не можа да помогне на монегаските, защото Олимпиакос продължаваше да натрупа точки на своя актив. 

Първо капитанът Костас Папаниколау осъществя тройка за 40:41, а по-късно Александър Везенков подвигна хилядите почитатели на " червено-белите " на крайници при 43:41, фиксирайки серия от 14:0 в интерес на символичните домакини. Клубът от Княжеството най-накрая означи първия си панер от игра за второто полувреме след сполучлива изява на Донатас Мотиеюнас, само че по-късно отбраната на гръцкия исполин продължаваше да не разрешава нито една лесна или отворена пукотевица на своя противник. 

Олимпиакос продължаваше да показва впечатляващо проведен баскетбол в отбранителен проект, който позволяваше на водачите в постоянния сезон да структурират по-лесно своите набези. Така серията на символичните домакини доближи внушителното 22:2, а общият резултат към този момент сочеше 51:43 в интерес на Олимпиакос. Поредна фантастична пресечка на Везенков приключи с нови две точки за него, като той към този момент имаше 15 точки на сметката си. Така тимът на Саша Обрадович приключи третата четвърт със единствено 2 точки в актива си, а Янулис Ларенцакис изригна, с цел да оформи резултат 56:43 в интерес на " червено-белите " преди началото на последната четвърт - 27:2 в интерес на Олимпиакос в третата четвърт!

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

След като Майк Джеймс тотално се загуби на терена, а неговата липса трябваше да бъде запълнена от Ели Окобо, който оказа помощ на тима да се задържи в мача и да изостава със " единствено " девет точки в първите минути от последния интервал - 58:49. Монегаските не смятаха да се предават толкоз бързо и дистанцията бе скъсена до седем точки, преди Слукас още веднъж да откри пресичащия Папаниколау за 62:53 в интерес на Олимпиакос с оставащи пет минути до финалната сирена. 

Все отново отборът на Йоргос Барцокас не си позволяваше непотребни спадове и поддържаше преднината си в границите на 10-тина точки, като използваха ръстовото преимущество на Мустафа Фал, който внезапно доближи до 12 точки в персоналния си актив - 66:55. С два сполучливи наказателни удара на Александър Везенков разликата се задържа в границите на 13 точки при 70:57, а по-късно още веднъж той бе на точното място в точното време, с цел да узакони успеха на своя отбор - 72:59 при оставащи 77 секунди до края на постоянното време. Крайният резултат бе завършен при 76:62 в интерес на Олимпиакос.

Веднага след Везенков в реализаторската листа за Олимпиакос се подреди Костас Папаниколау със своите 15 точки и 8 битки. Мустафа Фал също се показа ужасно през днешния ден, финиширайки с 12 точки, 4 битки и 4 асистенции. 

Ели Окобо и Майк Джеймс се отличиха с по 17 точки за тима на Монако, до момента в който Джордан Лойд прибави още 11 точки и 7 битки. 

Титулярни петици: 

ОЛИМПИАКОС: Томас Уолкъп, Айзея Кенън 7, Костас Папаниколау 15, Александър Везенков 19, Мустафа Фал 12 (Костас Слукас 9, Шакийл МакКисик 5, Янулис Ларенцакис 4, Тарик Блек 3, Джоел Боломбой 2, Михалис Лунцис, Алек Питърс)

МОНАКО: Майк Джеймс 17, Джордан Лойд 11, Джон Браун 4, Донатас Мотеюнас 7, Якуба Уатара (Ели Окобо 17, Чима Монеке 2, Алфа Диало 2, Донтей Хол 2, Якуба Уатара)

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР