Стопкадър Нова ТвЗдравните власти излязоха с препоръки към българите за

...
Стопкадър Нова ТвЗдравните власти излязоха с препоръки към българите за
Коментари Харесай

Здравните власти с препоръки към българите за маймунската шарка

Стопкадър Нова Тв

Здравните управляващи излязоха с рекомендации към българите за маймунската шарка.

Към 30 юни, в България са доказани 3 случая на маймунска вариола.

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се предизвиква от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. До тази година случаи на болестта главно се срещаха в страни от Централна и Западна Африка. От 2022 година случаи на маймунска вариола се оповестяват от страни, за които болестта не е особено, без да са налице данни за пътешестване на инфектираните до ендемични страни. Към 21 юни 2022 година общо 1 799 лабораторно доказани случая на маймунска вариола са докладвани посредством Европейската система за контрол (TESSy). Установено е, че по-голямата част от заболелите са мъже (99,4%) на възраст сред 31 и 40 година

В тази връзка Министерството на здравеопазването изготви рекомендации към хората с клинични недоволства за маймунска вариола, към заболелите лица и към техните близки контактни, както и препоръки за ограничение разпространяването на вируса.

Всеки човек с клинични недоволства за маймунска вариола следва да потърси лекарска помощ, при опция консултация с доктор инфекционист. При подозрение за маймунска вариола, заболелият би трябвало да се изолира в дома или в лечебно заведение, в случай че протичането на болестта го изисква.

Инкубационният интервал нормално е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни.

Заболяването обикновено започва с тресчица, мускулни болки, отмалялост и главоболие. В рамките на три дни от появяването на признаци стартира обрив от мястото на първичната зараза и бързо се популяризира в други елементи на тялото. Могат да се наранени както дланите, по този начин и стъпалата. Обривните единици прогресират по едно и също време, нормално в границите на 12 дни, като минават през разнообразни стадии. Преди и съпътстващо обрива при доста пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли.

Силно целесъобразно е лицата с клиника да се изолират в независима стая и да употребяват самостоятелни кърпи, принадлежности за хранене, спално бельо и други При лабораторно доказан случай на маймунска вариола изолацията продължава до завяхване на обривните единици. Потвърдените случаи на маймунска вариола не би трябвало да напущат дома, освен при нужда от осъществяване на медицински обзор.

За ограничение разпространяването на маймунска вариола от основно значение е ранното определяне както на заболелите, по този начин и на техните близки контактни лица. В продължение на 21 дни от датата на последния контакт със инфектирания околните контактни лица би трябвало да се самонаблюдават за поява на нараснала телесна температура и признаци. При клинични недоволства контактните следва да се съветват с доктор, който да назначи нужните лабораторни проучвания за маймунска вариола.

По-голямата част от случаите на маймунска вариола, докладвани от началото на годината до момента посредством Европейската система за контрол, са с леко протичане и самоограничаващи се признаци, написа

Препоръки по отношение на обществото:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР