Стопкадър и видео You tube, AlecМнистърът-председателят на Бългрия даде интервю

...
Стопкадър и видео You tube, AlecМнистърът-председателят на Бългрия даде интервю
Коментари Харесай

Кирил Петков за Би Би Си: България не е слабо звено на НАТО

Стопкадър и видео You tube, Alec

Мнистърът-председателят на Бългрия даде изявление за една от международно известните медии, в които отговорина злободневни въпроси. 

Путин търси слаби звена в НАТО. България такова ли е? " С този въпрос стартира изявлението през седмицата за програмата Hardtalk на Би Би Си на премиера Кирил Петков. " Не, въобще не ", отвърна той, и изясни, че България е " доста предвидим член на НАТО и думата " уязвимост " не трябва въобще да бъде свързвана с нас ".

Следващите въпроси също бяха прями: желаете ли самолетите като военна помощ, която оферират сътрудници в алианса, кой задава тона - НАТО или София, за какво министърът на защитата наподобява на друга позиция. Отговорът бе, че помощта е призната от България като част от взаимната работа на българската войска в границите на НАТО и като инвестиция в потенциала за защита на страната, написа

В България не имаме вяра в остарялата концепция за сфери на въздействие, сподели Петков в отговор на запитване по какъв начин управляващите в София одобряват настояването на Владимир Путин алиансът да отдръпна инфраструктурата си. Премиерът насочи и самобитно предизвикателство към водещия, като подсети, че Уинстън Чърчил (без категорично да го споменава) е този, който е очертавал с Йосиф Сталин върху салфетка сфери на въздействие в средата на предишния век.

Той съобщи, че казаното от съветския президент е недопустимо, всяка страна, даже най-малката, би трябвало да има суверенно право да взема решение какво се случва в границите ѝ и в НАТО не може да има второкласен членове.

Петков избегна директен отговор на забележката на водещия, че Путин евентуално е по-доволен от думите на президента Радев, че Крим " сега е съветски " и " глобите на правят работа ", в сравнение с от позицията на премиера. Както и че в действителност двамата с Радев приказват на друг език. С президента сме на една позиция, че би трябвало да се понижи напрежението, дипломацията би трябвало да е преди всичко, глобите и военните ограничения - като извънредно деяние, а каквато и полемика да се води, формалната позиция на България е една и е същата като общата позиция на Европейски Съюз - Крим е част от Украйна.

В диалога за енергийната взаимозависимост от Русия министър председателят изясни, че България е поискала от Европейската комисия при наказания да може да спре износа на електричество, с цел да компенсира с локално произвеждане възможната обсада на съветски газови доставки. Освен това би трябвало цената на вредите от съветски контрадействия да се показа солидарно сред всички страни от Европейски Съюз, добави Петков.

Във втората част от изявлението стана дума за корупцията, битката с нея, възможностите да бъде заменен основният прокурор и да бъдат разследвани Бойко Борисов и олигарси, както и по какъв начин България ще влезе в еврозоната от 2024 година, откакто в Брюксел ѝ нямат доверие поради проведената престъпност и неприятното ръководство.

Петков бе запитан и " какво, за Бога, става " сред вас и Северна Македония, че продължавате да блокирате еврочленството ѝ по метод, който се разяснява като изцяло неясен и безпочвен. Аз безусловно и без никакво подозрение желая Северна Македония да е в Европейски Съюз, въпросът е какъв е пътят към това и какво мислят хората от двете страни на границата, отвърна министър председателят.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР