Стопирането на нарастването на тежестта на година осигурителен стаж в

...
Стопирането на нарастването на тежестта на година осигурителен стаж в
Коментари Харесай

Прилаганата тежест за година осигурителен стаж във формулата за пенсиите ще е 1,2%

Стопирането на повишаването на тежестта на година застрахователен стаж в пенсионната формула се прави, с цел да не се задълбочава разликата сред старите и новите пенсии. Това изясни пред публицисти общественият министър Бисер Петков преди съвещанието на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, съобщи Българска телеграфна агенция.

Надзорният съвет ще прегледа плана на Закон за бюджет на Държавното публично обезпечаване.

В проектобюджета е планувана смяна за прилаганата тежест за година застрахователен стаж във формулата, по която се пресмята размера на пенсиите. Тя ще е 1,2 % от началото на 2019 година, като не се планува по-нататъшното й повишаване. С последната пенсионна промяна от 2015 година се предвиждаше тежестта да доближи последователно до 1,5.

Предложението за смяна е на Министерството на финансите, като е обвързвано с аргумента, че с увеличението й се разтваря ножицата сред нови и остарели пенсии в интерес на новите пенсии, сподели Бисер Петков. Министърът добави, че растежът на междинния застрахователен приход също е по-голям и това задълбочава разликите сред пенсиите.

По отношение на отпадането на трите най-хубави години преди 1997 година, Петков сподели, че още когато е заложена смяната - през 2015 година, специалистите са пресметнали, че повече от 50 % от хората към 2019 година ще имат по-благоприятни размери на пенсиите. А за новата смяна във формулата - отпадането на трите години от 1997 до 2000 година, министърът разяснява, че би трябвало да се изчакат плановете на Национален осигурителен институт, само че евентуално това ще се отрази на още повече хора удобно.

Министър Бисер Петков означи, че с плана на бюджет на Държавното публично обезпечаване на процедура се предлага опазване на множеството политики, продължение на наклонността на финансово излекуване на бюджета на ДОО, забележителен растеж на приходите от осигурителни вноски, които към този момент ще финансират към две трети от разноските. По думите на министъра единствено за три-четири години, вследствие на промените, системата преди всичко е почнала да се финансира от осигурителни вноски и делът на покриването на надостига от държавния бюджет доста понижава - с към 250 милиона е по-малко това, което страната ще финансира като дефицит.

Бисер Петков напомни, че плануваното осъвременяване на пенсиите с 5,7 100 от юли е най-високото осъвременяване в последните години, като то отразява по-високия растеж на осигурителния приход. Средният осигурителния приход ще продължава да пораства, приходите от осигурителни вноски също, като причина за това е и плануваното нарастване на оптималния застрахователен приход на 3000 лв. след четиригодишното му задържане на 2600 лв..

Петков напомни, че не е планувано и административно увеличение на МОД, повишаването е отразено единствено в сходство на планувани размер на минималната заплата, като 63 на 100 ще бъдат на минималния застрахователен приход.

По отношение на неналичието на смяна в парите за майчинство, той разяснява, че това е обусловено и от положението на трудовия пазар, дефицитът на работната мощ постанова майките, които употребяват дълго платено обезщетение, да бъдат подтиквани по-бързо да се връщат на пазара на труда. Състоянието на пазара на труда също беше посочено като мотив за неналичието на смяна в минималния размер на компенсацията за безработица.

Работодателите няма да поддържат плана, поради измененията във връзка с оптималния застрахователен приход, поради отхвърли от спор по тематиката за отпадането на тавана на пенсиите, както и поради отхвърли от промени в компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност, сподели заместник-председателят на Българската стопанска камера Димитър Бранков.

Бюджетът ми се коства като предходната година, сподели водачът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. Според него в бюджета се вижда отсъствието на интегрална политика във връзка с осигурителните приходи. Вдигна се задоволително звук към увеличението на оптималния застрахователен приход, а никой не видя, че осигурителният приход на земеделските производители и на тютюнопроизводители се подвига от 350 на 560 лв., означи Манолов.

Той счита, че от нарастването на оптималния застрахователен приход никой няма да пострада, а единствено ще се получат повече права. Експерти на синдиката са пресметнали, че при месечен приход от 16 500 лв. е по-лесно той да бъде завършен като заплата, в сравнение с като облага на съответната компания, сподели Димитър Манолов.

Запазването на равнището на парите за майчинство, както и на компенсацията за безработица не ми харесва, съобщи още синдикалният водач. Манолов считал, че компенсацията за майчинство би трябвало да е равно най-малко на минималната работна заплата.

За измененията в пенсионната формула Манолов разяснява, че няма цялостна правдивост, значимо е да се обяснят причините. В отпадането на трите години преди 1997 година има здрава логичност, защото сега се е основала една нечестна промишленост за издаване на неистинен документи, които потвърждават приходи, които лицата в никакъв случай не са имали, а пък надеждна статистика за това няма на никое място. По отношение на замразяването на тежестта на година застрахователен стаж в пенсионната формула, Манолов сподели, че чака публично пояснение. Той изясни, че след дебата ще реши дали ще поддържа бюджета или не.

От много дълго време бюджетът на ДОО не е напредвал толкоз доста към задачите на промяната и нямам никакво съображение да не го поддържа, съобщи Ася Гонева от КНСБ. По думите й напредъкът се състои на първо място в това, че са погледнати приходите като са съобразени минималните нива на осигурителните приходи с това какво би трябвало да дават на хората - направена е сериозна крачка за земеделските производители и тютюнопроизводителите, както и за самоосигуряващите се. Гвоздеят е оптималният застрахователен приход, тъй като до момента солидарността беше изкривена и хората с по-ниски приходи участваха доста повече, сподели Гонева. Подходът за тавана на пенсиите също се поддържа от КНСБ, тъй като по думите й по този начин ще се понижи опълчването сред остарели и нови пенсии. Две трети от хората, лимитирани от максимума, към този момент влизат в действителния си размер, добави специалистът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР