Стопанската конюнктура в страната се подобрява. Общият показател на бизнес

...
Стопанската конюнктура в страната се подобрява. Общият показател на бизнес
Коментари Харесай

Оптимизъм сред бизнеса в началото на 2018 г.

Стопанската обстановка в страната се усъвършенства. Общият индикатор на бизнес климата се покачва през януари с 2,6 пункта по отношение на декември 2017 година Подобрение на стопанската обстановка е записано в индустрията и бранша на услугите, до момента в който в строителството и търговията на дребно индикаторът остава почти на равнището си от предходния месец. Това демонстрират данни от бизнес анкетите на Националния статистически институт (НСИ).

Бизнес климатът в индустрията нараства с 3,8 пункта вследствие на по-оптимистичните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Същевременно и прогнозите им по отношение на индустриалната интензивност през идващите три месеца се усъвършенстват, което обаче не е съпроводено с нараснали упования за износа през идващите три месеца. През януари междинното натоварване на мощностите е с 1,3 пункта над равнището от октомври 2017 година и доближава 76,8%, само че предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува дефицит от мощности.  Основният фактор, ограничителен развиването на бизнеса, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от дефицита на работна мощ. Относно продажните цени в индустрията упованията на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца

В услугите бизнес климатът нараства с 4,9 пункта  в резултат на усъвършенстваните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По-оптимистични са и мненията им във връзка с актуалното и предстоящото търсене на услуги. Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да затрудняват в най-голяма степен активността в бранша, макар че е регистрирано понижение на отрицателното им въздействие. По отношение на продажните цени анкетата записва известни упования за нарастване, въпреки по-голяма част от мениджърите да плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно остава почти на равнището си от предходния месец. Анкетата записва усъвършенстване в мненията на търговците на дребно както за актуалното бизнес положение на предприятията, по този начин и за размера на продажбите през последните три месеца. Същевременно обаче упованията им по отношение на продажбите  и поръчките към доставчиците през идващите три месеца се утежняват. Факторите „ конкуренция в сектора “, „ незадоволително търсене “ и „ несигурна икономическа среда “ не престават да са главните проблеми за развиването на бизнеса. Относно продажните цени търговците плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

В строителството бизнес климатът резервира почти равнището си от декември 2017 година Анкетата записва леко утежняване в оценките на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията, до момента в който упованията им за идващите шест месеца са по-благоприятни. В идната половин година стопанските ръководители чакат и нарастване на новите поръчки в строителството, което съгласно тях ще докара и до известно активизиране на активността в кратковременен проект. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ са главните спънки за развиването на активността, като през последния месец се следи усилване на неподходящото им влияние. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР