Стопанската конюнктура в страната през октомври 2017 г. се оценява

...
Стопанската конюнктура в страната през октомври 2017 г. се оценява
Коментари Харесай

НСИ: Стопанската конюнктура в страната през октомври е неблагоприятна


Стопанската обстановка в страната през октомври 2017 година се прави оценка като неподходяща, оповестява Националният статистически институт (НСИ).

Общият индикатор на бизнес климата понижава с 1.8 пункта по отношение на равнището си от септември вследствие на намалените упования на стопанските ръководители от всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги, се споделя в известието, безирано на статистическите данни.

Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ спада с 2.8 пункта спрямо предходния месец, което се дължи основно на резервираните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Анкетата записва усъвършенстване в мненията им по отношение на притока на нови поръчки през последните три месеца, само че това не е съпроводено с нараснали упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите от юли до октомври нараства с 0.8 пункта и доближава 75.5%, като предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува остатък от мощности.

Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ остават главните спънки за развиването на бизнеса, посочени надлежно от 47.2 и 29.8% от предприятията.

По отношение на продажните цени в индустрията преобладаващите упования на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ през октомври понижава с 1.6 пункта вследствие на по-неблагоприятните упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Производственият график е обезпечен с контракти за 6.9 месеца, като е записано намаляване от 0.5 месеца по отношение на оценката през юли. Същевременно и упованията за нови поръчки през идващите шест месеца са по-резервирани.

Основните фактори, ограничаващи активността в бранша, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицита на работна мощ.

Относно продажните цени в строителството мениджърите не плануват смяна през идващите три месеца.

Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ се намалява с 1.1 пункта по отношение на септември, което се дължи на влошените упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Мненията им по отношение на размера на продажбите през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца обаче са по-благоприятни.

Най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса остават конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и незадоволителното търсене, като през последния месец се следи усилване на отрицателното влияние на първите два фактора.

По отношение на продажните цени анкетата записва известни упования за нарастване, въпреки по-голяма част от търговците да плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

През октомври вследствие на по-неблагоприятните упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ понижава с 0.6 пункта. Същевременно мненията им по отношение на търсенето на услуги през идващите три месеца бележат леко усъвършенстване, което обаче ги въздържа от прогнози за в допълнение наемане на личен състав.

Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да бъдат главните спънки за активността в бранша, макар че анкетата регистрира понижение на отрицателното въздействие на втория фактор.

Относно продажните цени упованията на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР