Стопаните, които искат да продължат да отглеждат свине, ще трябва

...
Стопаните, които искат да продължат да отглеждат свине, ще трябва
Коментари Харесай

Министър Танева: Повишаваме мерките за биосигурност в стопанствата, за да запазим производството на свинско месо

 " Стопаните, които желаят да продължат да отглеждат прасета, ще би трябвало да съблюдават избрани ограничения за биосигурност. Те ще бъдат разграничени в 3 категории – индустриални ферми, фамилни ферми и персонални стопанства. Разграничителната линия ще бъдат нормите за размера на стопанствата. За всяка от категориите се приготвят нови ограничения и равнища за биосигурност, ползвайки положителните практики от Европа “.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на 14-тата годишна среща на Постоянната експертна група за Африканска чума по свинете в Европа, която се организира в София. Тя добави, че за надграждане на ограниченията, ще се открият няколко целеви приема по Програмата за развиване на селските региони (2014-2020 г.) - Мярка 6.3 – за дребните стопанства, Мярка 4.1 - за огромните стопанства, а за персоналните ще има напълно облекчени условия. " Регистрацията на животновъдни обекти ще бъде административно облекчена, само че при прецизно съблюдаване на изискванията за  биосигурност. Развъдната активност ще бъде позволена за фамилни ферми с високо равнище и размер на тези ограничения “, изясни министърът.   Тя сподели още, че се работи и в посока използване на трайни ограничения във връзка с стерилизация и инспекции на багаж по граничните пунктове. Репопулацията на домашни свине може да стартира най-рано от септември идната година при новите ограничения, които ще бъдат признати. 

Министър Танева бе безапелационна, че с цел да има в страната ни произвеждане на свинско месо и секторът да продължи да бъде конкурентоспособен, би трябвало да се трансформират изискванията в посока повишение на ограниченията за биосигурност. Тя прикани потребителите да купуват месо с потвърден генезис. Земеделският министър посочи, че се изготвя тактика за премахване на болестта, с цел да може ограниченията, които ще се подхващат да бъдат заложени в законодателството. 

Министър Десислава Танева изясни, че от началото на годината са  регистрирани 35 огнища на АЧС. За целия месец август са регистрирани 5 при домашна свиня, като 2 от тях са при източнобалкански прасета. " Интензитетът на болестта доста понижа, като последното записано огнище в вид " персонално стопанство “ е от 16 август “, заключи министърът на земеделието. Тя добави, че за тази година има 57 регистрирани случая при дивата свиня. 

" За ограничение и очистване на болестта, строго се ползват нормалните ограничения за дива и за домашна свиня, които са написани в Стратегията за битка с АЧС на Европейския съюз от 2015 година “, безапелационна бе министър Танева. Тя благодари на еврокомисаря по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис и генералния шеф на Световната организация по опазване на здравето на животните (OIE) Моник Елоит за съдействието им за справяне с заболяването у нас. 

Комисар Андрюкайтис уточни, че Европейска комисия приготвя документ за АЧС, който ще бъде показан за утвърждение от страна на всички държави-членки в границите на Съвет на Европейски Съюз по земеделие и риболовство. Той посочи значимостта да се спре разпространяването на заболяването и нуждата от изкореняването й. По думите му е значимо всички да работят дружно и в унисон - органите на изпълнителната власт, земеделските производители и научните среди. Еврокомисар Андрюкайтис означи, че е горделив с лидерските качества на министър Танева за подхванатите дейности по отношение на заболяването и означи опита, който България е натрупала по повод битката с АЧС. Той изрази задоволство за това, че на събитието вземат участие министри и заместник-министри от повече от 20 страни, в това число и балкански страни. Според него това е явен знак за засиленото съдействие освен сред държавите- членки на Европейски Съюз, само че и други европейски страни, които по един или различен метод са наранени от заболяването АЧС. От своя страна, Моник Елоит посочи, значимостта на прецизното съблюдаване на ограниченията за битка със болестта, поради неналичието на ваксина. 

Изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните доктор Дамян Илиев също акцентира, че използването на ограниченията и поддръжката на цялата общност са единственият метод да се пребори страната ни със болестта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР