Стопанинът на Кремъл Владимир Путин награди бившия ръководител на руската

...
Стопанинът на Кремъл Владимир Путин награди бившия ръководител на руската
Коментари Харесай

Путин връчи орден на бившия шеф на Лукойл

Стопанинът на Кремъл Владимир Путин награди някогашния началник на съветската петролна и газова компания Лукойл Вагит Алекперов с медал „ За заслуги към Отечеството “ I степен, заяви Лента.ру. Съответното разпореждане е оповестено на формалния портал за правна информация.

Както се отбелязва в документа, Алекперов беше награден за заслуги към страната, огромен принос в развиването на горивно-енергийния комплекс и дълготраен безкористен труд.

На 21 април шефът на Лукойл Вагит Алекперов, който беше отпред на предприятието от самото му учредяване през 1993 година, разгласи напускането на компанията след 29 години ръководство на фона на персонални наказания, наложени му от Обединеното кралство. Той се отхвърли от поста на президент и напусна борда на шефовете.

Тогава стана ясно, че Алекперов не е контролиращ притежател на компанията. Той има единствено 3,12% от акциите й. Освен това посредством фондове има още 5,43% от членовете, които нямат право на глас. Активите му на територията на Англия са замразени, отказано му е и да влиза в страната.

Алекперов оглавяваше Лукойл от 1993 година, когато компанията е била приватизирана с декрет на президента Борис Елцин. През 2000 година той напуща поста на началник на борда на шефовете, оставайки в нейния състав и запазвайки поста на президент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР