Стопани масово убиват прасетата си в силистренски села. Причината е,

...
Стопани масово убиват прасетата си в силистренски села. Причината е,
Коментари Харесай

Стопани масово убиват прасетата си в силистренски села

Стопани всеобщо убиват прасетата си в силистренски села. Причината е, че желаят да избегнат опцията животните да бъдат евтаназирано поради заплахата от африканска чума по свинете, оповестява bTV.
 Евтаназираха 65 свине поради африканска чума, две села под полицейска обсада
„ Вместо да вършим лютеница, вършим мехлем. Вместо да ядем печен пипер, ядем кебап ”, разказва Донка Михайлова от с. Ветрен.

Хората с усмивка разясняват, че ненадейно е настъпила " Коледа измежду лято ". Според локалните управляващи обаче, това е най-практичното решение сега.

„ Кметът на града ни се обади да предупредим хората от селата по граничната зона по Дунава, да вземем ограничения да си изколят прасетата, тъй като при нас най-бързо може да се получи заразяването от чума ”, разяснява кметът на с. Сребърна Георги Иванов.

Ивелин Статев, регионален шеф на Силистра, съобщи, че по този начин хората ще могат да си приберат животните във фризерите и да останат за тяхна консумация.

В община Кайнарджа пък ловните дружинки към този момент приготвят изкопи, където вероятно да се заравят животните, в случай че бъде открита болест по тях.

Междувременно през днешния ден се чака да излязат първите проби за африканска чума, взети от прасетата в провадийското село Бозвелийско. То се намира в защитната зона на огнището от заболяването, разкрито в Тутраканци.

Екипите на Българската организация по сигурност на храните завършиха с вземането на пробите нощес. След това кръвните проби незабавно бяха изпратени в София. Изследвани са безусловно всички свине в селото като се изключи сукалчетата. Успоредно с това е осъществено и броене на свинете, които са се оказали общо 85. При позитивен резултат всички прасета в селото ще бъдат умъртвени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР