Стоматологът Валентин Павлов е бил оправдан от Столичния апелативен съд

...
Стоматологът Валентин Павлов е бил оправдан от Столичния апелативен съд
Коментари Харесай

Оправдаха стоматолог за смъртта на дете

Стоматологът Валентин Павлов е бил оневинен от Столичния апелативен съд за гибелта на 14-годишно момче, умряло след интервенция под цялостна анестезия, оповестява правният портал lex.bg.

Към момента не са направени претекстовете към присъдата. Тричленният състав, постановил решението е с ръководител Калин Калпакчиев и членове Камен Иванов и Владимир Астарджиев (докладчик).

Случаят е от юни 2016 година Тогава 14-годишният Алекс Иванов бил подложен на намеса в клиниката на Павлов. Без консултация с анестезиолог зъболекарят решил да в профил киста в лявата част на долната челюст под цялостна анестезия - въпреки съгласно данните по делото да не е разполагал с логистична и материална обезпеченост за обща интубационна упойка при затруднение.

След интервенцията положението на детето внезапно се влошило, при което Павлов викнал кола за спешна помощ. Тя обаче не била уместно оборудвана и в последна сметка откарала Алекс в " Пирогов ", където умрял.

Според експертна комисия причина за гибелта е остра сърдечна и дихателна непълнота вследствие на малигнена хипертермия, като съгласно документите на употребяваната анестезия точно сходно заболяване е измежду вероятните странични резултати.

На първа инстанция лекарят получи 3 години условно, като единствените осъдени съгласно решението на САС са брачната половинка на Павлова - Вената Павлова, както и доктор Йоанна Филипова. Те получават по 1 година условно, което още веднъж е понижаване на присъдата по отношение на първичното решение.

В хода на следствието стана ясно, че на 14 юни 2016 година момчето е постъпило на лекуване в клиниката на Павлови за премахване на киста в лявата част на долната челюст. Според прокуратурата Павлов оперирал детето, откакто еднолично и без консултация с анестезиолог, насрочил интервенцията под цялостна анестезия. Освен това, клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна упойка, ако възникне затруднение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР