Стоматологът и бивш депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов бе

...
Стоматологът и бивш депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов бе
Коментари Харесай

Зъболекар е оправдан за смъртта на 14-годишно момче

Стоматологът и някогашен народен представител от Реформаторския блок Валентин Павлов бе оневинен на втора инстанция за причиняване на гибел по несъобразителност на 14-годишно момче, което оперирал под цялостна анестезия. Павлов е обвиняем дружно със брачната половинка си Венета Павлова и анестезиолога доктор Йонна Филипова. На първа инстанция и тримата бяха приети за отговорни и наказани на по 3 години условно, 5 години изпитателен период и отнемане от право да упражняват специалността си.

Според решението на втората инстанция Павлов е почтен. Съдът е понижил присъдите на брачната половинка му и на доктор Филипова от 3 на 1 година условна. Отменена и възбраната за упражняване. Все още не е ясно с какви претекстове е изменена присъдата. Решението е на трима съдии – Калин Калпакчиев, Камен Иванов и Владимир Астарджиев. То може да се апелира пред Върховния касационен съд.

Прокуратурата твърди, че тримата са предизвикали по несъобразителност гибелта на 14-годишно момче през 2016 година Детето е оперирано от Павлов под цялостна анестезия за унищожаване на киста в долната челюст. Упойката е приложена със единодушието на родителите, защото момчето изпитвало под паника боязън от зъболекари.

Павлов оперирал кистата към 14 ч. на 14 юни 2016 година, само че към 15:10 часа положението на детето внезапно се влошило. То вдигнало температура 39.5 и получило тахикардия - 152 удара в минута. Дишането му е било затруднено, нараснало е било и отделянето на въглероден диоксид. Откарано е в " Пирогов " малко след 17 ч., където е открита гибелта му.

Според проверяващите момчето е сложено под цялостна анестезия с препарат, за който имало предизвестие, че може да отключи рядкото генетично заболяване малигнена хипертермия, каквото е имал пациентът. При затруднения било наложително на пациента да се даде дантролен натрий, с който обаче клиниката на Павлови не разполагала. Зъболекарят твърди, че този препарат не се продава у нас и го имат единствено няколко огромни лечебни заведения. Другото обвиняване към Павлов е, че е чакал прекомерно дълго преди да транспортира детето в болница, а най-после се обадил на частна кола за спешна помощ, която не разполагала с нужната инсталация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР