Столицата ще реши огромния си проблем с паркирането, като се

...
Столицата ще реши огромния си проблем с паркирането, като се
Коментари Харесай

София урежда проблема с паркирането по нов начин

Столицата ще реши големия си проблем с паркирането, като се изградят буферни паркинги и такива в кварталите, които обаче ще се построяват със средства на частни вложители. Това разгласи кметът на София Йорданка Фандъкова, която показа програмата за създаване на общински паркинги.

Фандъкова изясни, че програмата е разграничена в две елементи. " С обществени средства ще се строят буферните паркинги, а частни вложители ще строят в кварталите ", съобщи тя.

Кметът изясни, че буферните паркинги, които възнамеряват да строят ще бъдат построени дружно със строителството на метрото.

„ Тези паркинги се построяват с обществени средства и са част от системата, която развихме през последните години „ Паркирай и пътувай “. С нея целим да насърчим хората да оставят колите си и да употребяват градския превоз. Затова и паркирането в тях е гратис за всеки, който има карта за градския превоз “, разяснява тя.

От думите й стана ясно, че сега в града са построени шест буферни паркинга с общо над 2500 паркоместа.

„ Заедно с третата линия на метрото сега построяваме още три буферни паркинга за общо 650 автомобила. Те са ситуирани на „ Околовръстния път ” сред кварталите „ Овча купел “ и „ Горна баня “; на ул. „ Централна “ в „ Овча купел “ и на бул. „ Монтевидео “. Разглеждаме разновидността за още един “, разгласи градоначалникът и добави, че следва довършването на буферните паркинги по първата линия на метрото и посочи, че това е ангажимент на Центъра за градска подвижност.

„ Планирали сме построяването на 4 буферни паркинга до съществуващи метростанции – на „ Г. М. Димитров “, „ Люлин “, „ Младост “ и на бул. „ Джеймс Баучер “. Съответно и с разширенията, които планираме напред, сме заложили още седем буферни паркинга “, добави тя.

Изграждането на паркинги в кварталите кметът дефинира като „ болен проблем ”, чието решение би трябвало да стартира колкото се може по-бързо.

„ Втората част визира най-болния проблем. Това е паркирането в кварталите. В последните години то става по-трудно. Изграждането на паркинги в кварталите ни оказва помощ дейно да свалим колите от тротоарите и зелените площи “, разяснява тя и добави, че избира да не се разходват обществени средства за построяването на паркингите в кварталите, а за поправки на тротоарите, от които ще бъдат свалени колите.

„ Разработената стратегия предлага построяването на паркинги в кварталите да става взаимно с Общината и частни вложители. Колегите са предложили два метода. Единият е Общината да учредява градеж на частен вложител на публичен паркинг, част от нова постройка като обезщетение. Другият вид е Общината да учредява право за градеж върху терен, който е предназначен за създаване на паркинг. Като това е срочно право на градеж и е възмездно. Процедурата ще е обществен конкурс ”, изясни Фандъкова.

Тя разяснява и предлагането, което самостоятелният консултант Борис Бонев е внесъл от името на „ Спаси София ” в общината, за построяването на 10 монтажни паркинга в разнообразни софийски квартали, с което се цели основаването на над 3500 нови места за паркиране. Фандъкова увери, че предлагането ще бъде прегледано като посочи, че някои от препоръчаните терени от тях, към този момент се преглеждат от комисията, създала програмата.

Главният проектант на София Здравко Здравков уточни, че през днешния ден в София има близо 1 млн. автомобила, които неведнъж надвишават параметрите на „ проектът „ Мусман ” и търсят разновидности за решение на казуса. Той разгласи няколко места, на които обмислят построяването на под земята, надземен или многоетажен паркинг.

„ Предвиждаме надземен многоетажен паркинг в регион „ Подуяне ”, на ул. Черковна ” с 230 места. Многоетажен паркинг с 320 места в регион „ Сердика ”, наоколо до пета градска болница и паркинг на три равнища на „ Данаил Николаев ”, където се обитава животинския пазар ”, разгласи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР