Столицата ще депонира само 10 на сто от отпадъците сиПрез

...
Столицата ще депонира само 10 на сто от отпадъците сиПрез
Коментари Харесай

София защити 41 проекта по еврофондове

Столицата ще депонира единствено 10 на 100 от отпадъците си


През актуалният програмен интервал 2014-2020 година на фондовете на Европейския съюз София е защитила 41 плана, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на Седмата годишна конференция на кметовете на столиците на Европейски Съюз в Брюксел. “Длъжни сме да планираме дълготрайно и поддържаме сътрудниците, които работят за по-бързото приемане на финансовата рамка за идващия програмен интервал. В София през предходния интервал реализирахме 90 плана, а през сегашния за 2014-2020 година защитихме 41 и имаме доста ясни проекти. Приемането на финансова рамка е значимо, с цел да могат съответните държавни управления да приготвят националните оперативни стратегии ”, сподели Фандъкова.

Като образец за съществени вложения, изменящи града тя уточни метрото. “За 10 година изградихме 30 км метро, сега построяваме още 12 км. Очаквам те да допринесат за понижаване на нездравословните излъчвания с 90 хиляди т. годишно. Имаме проекти за развиване на метрото към кварталите “Левски Г ” и “Слатина ” за идващия програмен интервал ”, сподели Фандъкова. От Столичната община оповестиха пред “Труд ”, че в този момент метрото понижава тапите в София с 25%, а с стартирането на третия лъч те ще са с 30% по-малко.

Кметът акцентира значимостта на построяването на апаратура за горене на боклуци в “ТЕЦ София ” по оперативните стратегии от сегашния интервал. Тя ще понижи депонирането на боклука на София на 10%. В момента то е 16%, а преди 10 година е било 100%.

“Инвестициите в обществена инфраструктура в най-голяма степен развиват нашите градове ”, сподели още Фандъкова. Тя разговоря със зам.-председателя на Европейска комисия Юрки Катайнен, с европейския комисар Корина Крецу, и с кметовете на Амстердам – Фамке Халсема и на Виена – Михаел Людвиг. Фандъкова насочи покана София да семейства последваща среща на ЕС-кметовете.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР